18 Ekim 2024

Samsun’un birbirinden güzel yöresel lezzetleri!

0

SAMSUN’DA NE YENİR, SAMSUN’UN NEYİ MEŞHUR? 

Samsun’da turistik ziyaret gerçekleştirenler ya da gerçekleştirmeyi düşünenlerin aklına gelen ilk soru  “Samsun’da ne yenir?”, Samsun’un neyi meşhur?”, “Samsun’da yenebilecek yöresel lezzetler” soruları oluyor. 

SAMSUN’UN YÖRESEL LEZETLERİ

 İşte Samsun’a yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler… 

ÇAKALLI MENEMENİ

Menemen denilince akla gelen ilk adres Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Çakallı Mevkii. Samsun-Ankara karayolunda geçiş güzergâhı olan Çakallı, ilki 1949 yılında açılan menemencilerin zamanla ilgi görmesiyle “lezzet durakları” arasındaki yerini aldı.

DİĞER MENEMENLERDEN FARKI NEDİR?

Çakallı Menemeni’ni diğerlerinden ayıran en önemli özellik domatesinin salça kıvamına gelene kadar ezilmesi. Kullanılan organik tereyağı ve yumurta da lezzetine lezzet katıyor menemenin. Çakallı Menemeni’nde soğan da kullanılmıyor ve yumurtanın da sadece sarısı kullanılıyor.

Eğer yolunuz Samsun’a düşerse Çakallı Mevkiinde bir mola vermenizi ve mutlaka Çakallı Menemeni’nin tadına bakmanızı öneririz.

SAMSUN SİMİDİ

Samsun’un sembol yiyeceklerinden biri olan “Simit” görüntüsüyle iştah kabartıyor. 7’den 70’e herkesin vazgeçemediği ata yadigârı lezzet; Türk Patent Enstitüsü’nden tescil alarak Coğrafi Ürünler listesine adını yazdırmayı da başardı.

ÇARŞAMBA KIVRATMASI

Geçmişi 1930’lara dayanan ve 1 diliminde bol fındığa ve cevize doyduğunuz incecik hamuru ile harika bir lezzet olan kıvratma, Çarşamba sofrasının vazgeçilmezidir. Eşlik ettiği sofralarda ağızları tatlandırdığı gibi kültürümüzü de bu denli besleyen yöresel lezzetlerimizden Çarşamba Kıvratması , 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.

Görüntüsü burma tatlısına benzese de onu sofralarda özel kılan yanı şerbetsiz servis edilmesidir.

BAFRA, ÇARŞAMBA VE TERME PİDESİ 

Samsun denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri Pide. Terme, Bafra ve Çarşamba pidesi…Pidelerin yapılış şekilleri değişiklik gösterse de aslında Samsun pidelerinin değişmeyen tek özelliği lezzetleri.

KAYMAKLI LOKUM

Samsun’un vazgeçilmez lezzetlerden biri  olan Kaymaklı Lokum Bafra’da üretiliyor. Manda kaymağı ile lokumun enfes buluşması ile ortaya çıkan tat, Bafra’da asırlardır damakları şenlendiriyor.

Bafra’nın Kaymaklı Lokumu ; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2020 yılında coğrafi işaret belgesi aldı.

BAFRA NOKULU

Coğrafi işaretli ürünlerden biri olan nokul, kentte yüz yıllardır damakları tatlandırıyor.

Bafra’da tütün üreticilerinin azık ihtiyacıyla başlayan nokul Bafra’da hala aynı lezzetle sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Bol ceviz ve kuru üzümün buluştuğu enfes lezzet, 2020 yılında coğrafi işaret alarak da Samsun’un tescilli ürünleri arasında yerini aldı.

KAZ TİRİDİ 

Samsun’da yıllardan beri yaşatılan kültür mirası Kaz Tiridi Samsun’a özgü lezzetlerden. Özellikle kış aylarında tercih edilen lezzet; Kavak, Ladik, Asarcık, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde yapılıyor.

 “Kaz tiridi” ne ilgi her geçen dönem artarken Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da bu lezzet tescillenerek coğrafi işaret almıştır.

Tirit, özel olarak beslenip kışın yağlandıktan sonra kesilen kazların, odun ateşinde saatlerce kızartılmasıyla yapılıyor. Bulgur pilavı ve yufka eşliğinde sofraya geliyor.

YAKAKENT MANTISI

Samsun mutfağının muhteşem lezzeti “Yakakent mantısı”, damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor. Yakakent mantısı, bükülme şekli ve ceviz ile servis edilmesiyle diğer mantılar arasında kendine ayrı bir yer ediniyor. Türk Patent ve Marka Kurumundan 2020 yılında coğrafi işaret tescili alan Yakakent mantısı, kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor.

BALIK

Karadeniz’in balık bereketinden en fazla payı alan illerden biri Samsun’da “balık”  şehrin en fazla tercih edilen lezzetleri arasında yer alıyor. Balık restoranlarıyla zengin Samsun’da balığın her türünü farklı pişirme teknikleriyle bulabilmek mümkün. Samsun’da bir çok yerde sıcak ve soğuk mezeler eşliğinde balık ziyafeti yaşayabilirsiniz.

BAFRA DONDURMASI

Bafra; 7’den 70’e herkesin severek tükettiği yaz tatlısı dondurmayı, çok daha lezzetli yapan yerlerin başında geliyor. Samsun’un Bafra ilçesi özel bir tarife sahip dondurmasıyla ünlü. Manda sütü ve bal ile hazırlanan bu dondurmanın yanında doğal aromalı çeşitleri de oldukça seviliyor.

KEŞKEK

Anadolu’nun yörelere göre farklılık gösteren, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir. Keşkek; et, nohut ve buğdayın eşsiz buluşması olarak da adlandırılabilir. Özellikle düğün ve özel günlerde yapılan keşkek, Samsun’un bir çok ilçesinde her mevsim sofraları süslüyor.

HALUÇKA ÇORBASI 

Samsun’un yöresel lezzetlerinden olan, enfes tadıyla damaklarda tat bırakan Haluçka Çorbası;  hamur, nohut ve tavuk eti ile servise hazır edilen bir yemek. Genellikle başlangıç menülerinde yer alan Haluçka Çorbası, Samsunlular tarafından severek tüketilen yemekler arasında yer alıyor.

FİKİR İŞÇİSİ: ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir