18 Ekim 2024

Emeklilik dilekçesini bu tarihte verenlerin maaşı katlanacak!

0

Emeklilik dilekçesinin verildiği tarih, emekli aylığını doğrudan etkiliyor. Doğru tarihte başvuru yaparak emekli maaşınızı artırabilirsiniz. İşte detaylar:

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİN VERİLDİĞİ TARİH AYLIĞI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Emekli maaşları hesaplanırken, bir önceki yılın enflasyonu dikkate alınıyor. Bu nedenle, Haziran ve Temmuz’da başvuru yapmak ile Aralık ve Ocak’ta başvuru yapmak arasında maaş farkı oluşabiliyor.

Milyonlarca sigortalı emeklilik için gün sayarken, şartları dolduranlar başvurularını yapmaya devam ediyor. Ancak birçok sigortalı, emeklilik dilekçesini hangi tarihte vermesi gerektiği konusunda tereddüt yaşıyor.

Emeklilik dilekçesi verildiği aydan sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılıyor. Yani, ayın 1’inde veya 30’unda dilekçe vermeniz fark etmiyor.

Örneğin, Haziran’ın 1’inde başvuran bir sigortalı ile 30 Haziran’da başvuran sigortalı arasında fark bulunmuyor. Her ikisinin de maaş hesabı 1 Temmuz’da başlıyor. Bu yüzden dilekçe tarihinizin bir sonraki aya sarkmaması önem kazanıyor.

Emekli maaşları hesaplanırken, tüm çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlar (brüt ücret) güncelleniyor. Bu güncelleme, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık artışın yüzde 100’ü ile milli gelirin yüzde 30’unun toplamından oluşan güncelleme katsayısı ile yapılıyor.

Dilekçe verildikten sonra, önce dilekçe verilen tarihten önceki en son yılın Aralık ayı itibarıyla ortalama kazanç bulunuyor.

Dilekçe 1 Ocak-1 Temmuz tarihleri arasında verildiyse, Ocak ayındaki emekli aylığı zammı ekleniyor. 1 Temmuz-31 Aralık arasında verildiğinde ise önceki yılın sonu itibarıyla hesaplanan kazanca Ocak ve Temmuz aylarındaki emekli aylığı zamları ilave ediliyor.

Örneğin, Aralık 2024’te dilekçe veren bir sigortalı için hesap, 2023 enflasyonu ve büyümesine göre yapılırken, Ocak 2025’te dilekçe veren bir sigortalı için 2024 enflasyonu ve büyümesine göre yapılacak.

Yıl içinde yapılan zamlar, güncelleme katsayısından (enflasyon ve büyümenin yüzde 30’u) fazla ise Aralık’ta, düşük ise Ocak’ta başvurmak emekli maaşını artırabilir. Ayrıca çalışanlar için kıdem tazminatı tavanı Ocak’ta artacağı için bu durum da hesaba katılmalı.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir