18 Ekim 2024

En avantajlı emeklilik dönemi ne zaman?

0

Emekliliği yaklaşan vatandaşlar, hangi zamanda emekli olmanın daha avantajlı olacağını merak ediyor.

EN AVANTAJLI EMEKLİLİK DÖNEMİ NE ZAMAN?

Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Özgür Erdursun, bu konuda sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Özgür Erdursun, emekli maaşı açısından haziran veya temmuz ayının fark etmediğini belirtti ve her iki durumda da enflasyon farkından eşit şekilde yararlanılacağını ifade etti.

Erdursun, “Haziran ayında emeklilik başvurusu yapanlar Temmuz ayı için maaş alır, Temmuz ayında başvuranlar ise Ağustos ayında maaş almaya hak kazanır” dedi.

Ayrıca, Erdursun, kıdem tazminatı oranında Temmuz ayında %20 artış beklediklerini vurguladı.

“30.06.2024’e kadar kıdem tazminatı tavanı 35.058,58 TL’dir. Brüt maaşı bu tavanın üzerinde olanlar, çalışma sürelerine göre Temmuz ayını bekleyebilir.

1 Temmuz’dan itibaren kıdem tazminatı tavanının en az %20 artışla ortalama 42.070 TL olacağını öngörüyoruz. Bu rakam biraz daha yüksek olabilir!” ifadelerini kullandı.

BU YIL İŞE BAŞLAYANLAR HANGİ YAŞTA EMEKLİ OLACAK?

Bu yıl sigortalı bir işe başlayan gençlerin emeklilik yaşı, çalıştıkları statü ve tamamladıkları prim gününe göre değişiklik gösterecek.

2024 yılında işe başlayan bir kişi, 4/a statüsünde kesintisiz çalışırsa 7200 prim gününü 2044 yılında tamamlayacak.

Bu durumda, erkekler 65, kadınlar ise 63 yaşında emekli olabilecekler. 2024 yılında işe başlayan bir kişi, 4/b veya 4/c statüsünde kesintisiz çalışırsa 9000 prim gününü 2049 yılında tamamlayacak. Bu durumda ise kadınlar ve erkekler 65 yaşından önce emekli olamayacaklar.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir