24 Aralık 2024

Samsun’da ne yenir?

0

Tarihi dokusu, tabiatı, yemek kültürü ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Samsun’a gelenler, “Samsun’da ne yenir?”, “Samsun’da yemek nerede yenir?”  sorusunu merak ediyor. Dünyanın en güzel ekmeği seçilen Bafra pidesi Samsun denince akıllara gelirken işte Samsun’un meşhur damak çatlatan lezzetleri 

SAMSUN’DA NE YENİR?

Samsun’da pazar kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti kapalı Bafra pidesi ilk akla gelen yiyeceklerden biri olarak öne çıkıyor. Pazar kahvaltılarının olmazsa olmazı kapalı kıymalı pide geleneksel bir yiyecek haline gelmiştir.

SAMSUN’DA YENİLECEK YEMEKLER

Baklalı Sarma: Samsun yemekleri denince ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Benzer bir lezzet her ne kadar Amasya şehrinin yöresel yemeklerinden biri olsa da Samsun’un baklalı sarması gerek yapılış gerekse malzemeler açısından farklılık gösterilir. Ayrıca belirtelim ki içerisinde kuzu eti, bulgur, buğday ve kuru bakla bulunan bu sarma, minik yuvarlaklar şeklinde sarılır.

Haluçka: Samsun’da ne yenir sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de haluçkadır. Oldukça lezzetli ve bir o kadar da doyurucu olan bu çorba, göçmen çorbası olarak da bilinir. İçerisinde tavuk eti, nohut, salça, hamur ve baharat olan haluçka, ilikli kemik suyu ve tavuk suyunun birlikte kullanılmasıyla pişirilir.

Yazı Pancarı: Samsun yemekleri arasında oldukça köklü bir yere sahip olan yazı pancarı yemeği, şehrin Kavak ilçesine özgüdür. Ana malzemesi yazı pancarı olsa da bu yemek pek çok pancar türüyle yapılabilir. İlk bakışta ıspanak yemeğine benzese de tadı oldukça farklı ve bir o kadar da lezzetlidir.

Bafra Pidesi: Samsun meşhur yemekleri listesi çıkartılırken ismi ilk sıralarda yer alan lezzetlerden biridir. Öte yandan, Samsun’un mutfak kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehrin Bafra ilçesiyle özdeşleşen bu pidenin en önemli özelliği kapalı ve genellikle kıymalı olmasıdır.

Kağıtta Hamsi: Karadeniz Bölgesi’ndeki bir şehirden bahsediliyorsa hamsisiz bir mutfak düşünülemez. Kağıtta hamsi de Samsun yemekleri arasında Karadeniz’in en önemli lezzeti hamsinin damak çatlatan hallerinden sadece biridir.

Kocakarı Gerdanı: İsmi ilk duyulduğunda her ne kadar enteresan gelse de bir çeşit burma tatlısı olan kocakarı gerdanı, Samsun’un en meşhur tatlısıdır. İçerisine bolca ceviz veya fındık koyulan bu tatlı, Samsun’un sade yağı kullanılarak hazırlanır.

Terme Pidesi: Pide bakımından bir hayli zengin olan Samsun mutfağının bir diğer damak çatlatan lezzeti de Terme pidesidir. Samsun’un meşhur yemekleri arasında da gösterilen bu pidenin özelliği ise kesinlikle bu şehirde yenmesi gerektiğidir. Samsun’daki ustaların tarifinin tamamını sır gibi sakladığı Terme pidesi, kuşbaşılı veya isteğe bağlı olarak kıyma ya da kaşarlı olarak hazırlanabilir.

Bazlama (Pıtıl): Samsun yemekleri arasında önemli yer tutan bir başka lezzet de bazlama, diğer adıyla pıtıldır. Özellikle kahvaltılarda tüketilen bu bazlama türü, sac üzerinde pişirilir.

Fasulyeli Mısır Çorbası: Karadeniz mutfağında en çok kullanılan malzemelerden biri olan mısır, Samsun yemekleri için de önem arz eder. Fasulyeli mısır çorbası da Samsun’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biridir. Kuru fasulye, tane mısır, yoğurt, un, tereyağı ve su ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında Samsun’un aranan lezzetleri arasında yer alır.

Böbrek Kavurma: Samsun’da ne yenir dendiğinde sakatattan bahsetmemek olmaz. Bu şehrin yöresel yemekleri arasında yer alan ve çokça sevilen böbrek kavurması da listemizde mutlaka yer alması gereken lezzetlerdendir.

Kaz Tiridi: Bilinenin aksine aslında tirit bir yemek çeşidi değil, tıpkı mücver gibi bir yapım tekniğinin ismidir. Tarihi de asırlar öncesine uzanır. Bir önceki günden kalan ekmeklerin veya pilavların değerlendirilmesi ve az et kullanarak lezzetli bir yemek yenmesi adına türetilen bu lezzetin pek çok farklı çeşidi vardır. Samsun yemekleri arasında bulunan kaz tiridi de bu çeşitlerden biridir. Kaz tiridi, günümüzde Samsun meşhur yemekleri arasında yer alan en bilindik lezzetlerdendir. Bilhassa düğün, davet ve bayram gibi özel günlerde servis edilen kaz tiridi, baharatlarla ve haşlanan kazın suyuyla lezzetlendirilmiş bulgur pilavının üzerine kaz eti eklenerek hazırlanır. Oldukça doyurucu olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Katık Sündürmesi: Samsun, zengin yemek kültüründe 220 farklı lezzet barındırır. Katık sündürmesi de Samsun’da ne yenir dendiğinde ilk akla gelen cevaplar arasındadır. Samsun kahvaltılıklarının olmazsa olmazı olan katık sündürmesi, süzme yoğurttan elde edilen çökeleğin tereyağı ve zeytinyağında kısık ateş üzerinde tahta kaşık yardımıyla sündürülerek pişirilmesinden oluşur. Özellikle mısır ekmeği ile tüketilmesi tavsiyemizdir.

Karmaç: Samsun yemeklerinin yanı sıra Kastamonu yöresel yemekleri listesinde de adı geçen karmaç, Karadeniz mutfağının bereketini gösteren lezzetlerdendir. Mısır unu ile yapılan enfes bir salata olan karmaç, bazı yörelerde pırasalı da yapılır. Mısır unu, buğday ununa göre farklılık gösterir. Buğday ununa kaynar su eklenirse un acılaşır ancak mısır ununda durum tam tersidir. Bu nedenle karmaç için öncesinde kaynara yakın ılıklıktaki su azar azar eklenerek kum gibi, kısır bulguru gibi bir kıvam elde edilir. Üzerine ise taze soğan, maydanoz ve dereotu başta olmak üzere pek çok yeşillik eklenebilir. Tabii tatlandırmak için tuz, karabiber ve zeytinyağı ile nar ekşisi veya limon suyu ile son dokunuşlar yapılabilir.

Bafra Nokulu: Samsun yemekleri denince akla ilk gelen yemeklerden biri de nokuldur. Karadeniz mutfağının en sevilen fakat Karadenizli olmayanlar tarafından çok da bilinmeyen nokul, Samsun’da Bafra’ya özgü bir lezzettir. Yoğurt ve süt bir arada kullanılarak hazırlanan şekerli ve dinlendirilmiş hamurun içerisine cevizli, kuru üzümlü, toz şekerli ve tarçın ile yenibahar baharatlı karışımın eklenerek fırında pişirilmesiyle oluşan Bafra nokulu, hafif ve bir o kadar da lezzetli bir tatlıdır.

Fırında Kabak Tatlısı: Samsun’da ne yenir sorusuna yazımızda vereceğimiz son cevap tabi ki fırında kabak tatlısıdır. Samsun yemekleri denince kabak tatlısı olmazsa olmazdır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir