19 Ekim 2024

Emeklileri üzecek haber: Maaş 3 bin TL eksik yatacak

0

Yılda iki kez zam alan emekliler gözünü Temmuz ayında yapılan zamma çevirdi. İkramiyelerden de umduğunu bulamayan emekliler en düşük maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyor.

Temmuz ayında emeklilere ve memurlara enflasyon farkı baz alınarak zam yapılacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyonunu aylık 3,37, yıllık ise 75,45 olarak açıkladı. Bağımsız araştırma grubu ENAG ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mayıs ayında yüzde 5,66 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 120,66 olarak gerçekleştiğini aktardı.

Bu veriler doğrultusunda Temmuz ayında yapılacak zamma ilişkin rakam daha netleşmiş oldu. TÜİK verileri ile beraber 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak kaydedildi. Bazı ekonomistler Temmuz ayında zammın yüzde 25 olarak yansıyacağını belirtti.

MAAŞLARDA 3 BİN TL DETAYI

Zamma ilişkin senaryolar dönmeye devam ederken SGK Uzmanı Özgür Erdursun emekli maaşları ile ilgili kritik detayı açıkladı. Erdursun, emekli maaşların 3 bin TL kaybı olduğunu söyledi.

Erdursun, TÜİK’e göre 5 aylık enflasyon farkının yüzde 22,72 olduğunu Enag’a göre ise yüzde 33,81 olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Arada ise 10 puan fark var. 6 ay sonunda yüzde 15 olacak. ENAG’a göre 6 aylık yüzde 40’lık bir enflasyon çıkar. TÜİK’e göre ise yüzde 26-27 olur. Memur emeklilerini de 5 puan düşürürsek TÜİK verilerine göre 21-22 bandında karşımıza çıkıyor.”

5 aylık veriye göre 10 bin TL maaş alan birinin maaşında 2 bin 171 TL artış olacağını vurgulayan Erdursun, “Enflasyon yüzde 3 çıkarsa yüzde 26,5 ile 27 gibi bir fark çıkar. ENAG’a göre 6 aylık yüzde 40’lık bir enflasyon çıkar. TÜİK verilerine göre emeklinin 3 bin TL’si kayıp durumda.” ifadelerini kullandı.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir