19 Ekim 2024

Kurupelit Yat Limanı Projesi ÇED toplantısında Bakanlık yetkilisinden Mustafa Demir’i yalanlayan sözler

0

Samsun’un Atakum ilçesinde Kurupelit Yat Limanı Projesi’nin ÇED toplantısında, yoğun tepkiler ortaya çıkarken, bakanlık yetkilisinin ifadesi şok etkisi yarattı. Geçmişte, “Tahrip edileni yapmak mümkün değil” diye açıklamada bulanan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in aksine, tesisler için gerekli bir alan yaratılması ve yat limanı kimliği kazanması için dolgunun yapıldığını belirterek, bölgenin rehabilite edilelebileceğini söyleyince, salondan alkışlar yükseldi.

PROJENİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Kurupelit Yat Limanı için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin katılımı ile yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında projenin amacı açıklandı. Teknik detaylar ve proje ayrıntılarıyla ilgili bilgilendirilmede bulunuldu. Denizin doldurularak 44.2 hektarlık alan içine açık tamirat atölyeleri, yatçı depoları ve çamaşır, bulaşık, duş alanları, tenis kortu, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna, sosyal tesisler ve restoren kafe kompleksi, açık otopark alanı, akaryakıt rıhtımı, palamar ofisi, kiralanabilir ticari alanlar (market, restoran, lokanta ve alışveriş mağazaları gibi), idari bina, gümrük işlemleri ve yemekhane, yat kulübü yapılacağı bildirildi. Dolgu çalışmaları sırasında 608 bin 672 metreküp malzeme kullanacılacağı öngörüldüğü ifade edildi. 

REHABİLİTE EDİLEBİLİR

Projenin teknik çalışmalarını yürüten bakanlık yetkilisinin verdiği bilgide, “Mevcut yapı rehabilite edilebilir ama yat limanı vasfı kazanması için konulması gereken tesisler var. Bu tesisler için gerekli bir alan yaratılması için bu dolgu yapılıyor. Dik mendirek koyduğumuzda erozyon ciddi oranda artacaktı. Form verdiğimiz yeni yapılacak mendirek hiç mi zarar vermeyecek? Hayır da bir miktar zarar verecek. O da nerelerde, ne kadar birikme ve erozyon olacağını tek tek detaylı bir şekilde raporladık” ifadeleri yer aldı. 

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Sunumun ardından Av. Hüseyin Cimşit, Samsun Denizcilik ve Kıyı Koruma Derneği Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, İnşaat Mühendisi Cevat Öncü, Mimar İshak Memişoğlu, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, CHP’li Meclis Üyesi Hasan İpek, bazı meslek odaları ve STK’ların başkanları ve vatandaşların söz alarak endişelerini ortaya koyduğu toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı. ÇED toplantısına katılanlar alkışlarla projeyi protesto ederek, alanın halkın kullanması gerektiğini savundular. Toplantıya İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı İmren Nilay Tüfekci, İnşaat Mühendisleri Odası Hüseyin Talak ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

NE DEDİLER?..

EN KÖTÜ PROJE

Av. Hüseyin Cimşit: Kusura bakmasınlar hayatımda gördüğüm en kötü proje. Yapılsa bile içi kum dolar. 43 yabancı ülkede 58 vilayette Türkiye’nin sayılı projelerini yapan biriyim. Ne dolduruyorsun? Yat limanı yapacak yer mi yok? Yap Batı Parkın önüne. Orada kullanılmayan koskaca bir Golf Sahası var. Oraya yap. Bu yapılsın bir yıl içinde yine kum dolar. 

SAHİL YOK OLACAK

Nedim Ecevit: İki buçuk yıldır bu dolgu projesiyle savaşmaya çalışıyoruz. Ballandıra ballandıra anlatılan bu proje Samsun’un kalan sahilini yok etme projesidir. Dereköy projesi yüzünden deniz yazlıkların içine girecek duruma geldi. Bu marina 8 milyon dolar harcanarak yapıldı. Onu çöpe atıyuouz.  16 milyon dolar daha harcayıp yap-işlet-devret modeliyle birine veriyoruz. Halka da diyoruz ki o şirket ne kadar izin verirse sen o sahilden o kadar faydalanabilirsin. Eski belediye başkanının tezgahladığı kime verileceği belli olmayan bir rant projesidir. 

OYULMALARA NEDEN OLACAK

İnşaat Mühendisi Cevat Öncü: Bu proje,  Mustafa Demir’in burada alan kazanmak istediği bir rant projesidir. Samsun halkına rağmen bu proje yapılmamalıdır. Bu yeni tertip edeceğiniz mendirek, Dereköy Balıkçı Barınağı’nda olduğu gibi doğu tarafından 2040 yılına kadar 40-50 metrelik sahil oyulmalarına neden olacaktır. Samsun bu tecrübeyi yaşamaktadır. Bu ülkenin kaynakları böylesine heba edilemmeli, Karadeniz sahili böylesine harcanmamalı.  

AYRINTILI GEREKÇE YOK

Mimar İshak Memişoğlu: Bir plan hazırlanırken öncelikle ülkenin yürürlükte olan yasaları gereği, Mekansal planlar Yönetmeliği gereği bir plan açıklama raporu olur. Bu plan açıklama raporunda yapacağınız planın gerekçelerinini tüm ayrıntılarıyla kamu yararını önceleyerek ortaya koyarsınız. Öncelik budur. Fakat, baktığımız zaman bu planın plan açıklama raporunda bu marinanın bu şekle dönüştürülmesinin gerektiğine dair ayrıntılı bir gerekçe yok. Bu ölçekte bir marinanın bu bölgede gerekli olduğuna dair bir plan açıklama notu yok. 

ALTERNATİFLER VAR

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan: Bu bir rant projesi. Mevcut limanı serbest bölgeye taşıyalım, mevcut limanı da yat limanı yapalım. Çok güzel alternatif de var. Kurupelit’teki yeşil alan herkesin iştahını kabarttı. Doğanın dengesini bozuyorsunuz. 

VATANDAŞ FAYDALANAMAYACAK

İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy: Bu projede Samsun halkının çocukların geleceğini düşünen hiçbir şey yok. Sahildeki vatandaşlarımızın hiçbiri buradan faydalanamayacak. İYİ Parti olarak biz ‘ben yaptım oldu’ mantığına karşıyız. Bu projeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. 

KARARA RAĞMEN ASKIYA ÇIKARILDI

CHP’li Meclis Üyesi Hasan İpek: Atakum Belediye Meclisi 23 Ekim 2023 tarihinde buranın sakıncalarını bütün teknik boyutlarıyla belirten yazılı olarak bir karar aldı ve bakanlığa gönderdi. Bakanlık 22 Mayıs’ta 1/5000’lik ve 1/1000’lik uygulama imar planını askıya çıkardı. Atakum halkının seçtiği belediye meclisinin kararını bakanlık burada dinlememiştir. 

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri de tüm şikayetleri ve talepleri tek tek not aldı. 

BİLİMSELLİKTEN UZAK

ÇED Toplantısı sonrasında, marinada toplanan grup adına basın açıklaması yapan Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Adnan Korkmaz, “Samsun sahillerinin hızla tahrip olması ve devamında yok oluşunun nedeni, sahillere yapılan bilimsel ve teknik görüşlerden uzak yatırımlardan kaynaklanmaktadır. Kurupelit Yat Limanı hatalı bir projedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimsel ve teknik verilerden yoksun projelendirme sonucu inşa edilen Atakum Yat Limanı (Kurupelit), bulunduğu bölgedeki dalga hareketlerini doğu tarafına yönlendirerek, doğusunda bulunan sahillerde tahribat oluşturmaya başlamış ve bu tahribatın devam ettiği, Kurupelit’in doğusunda yer yer 15-20 metre civarında sahilin yok olduğu görülmektedir” dedi. 

18 MİLYON DOLAR İSRAF EDİLECEK

Yeni imar planında denizin doldurulması ve mendireğin daha açığa alınmasının çözüm olmayacağını savunan Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni sorunların başlangıcı olacağını görüyoruz, çözüm olarak sunulan yeni imar planının  daha vahim sonuçlar doğuracağını yaşayarak görmek istemiyoruz. Bilimi esas alarak daha gerçekçi çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Çözüm olarak bizlere sunulan proje tamamen rant projesidir. Çözüm olarak sunulan proje kamusal alan olan sahillerin halkın kullanımına kapatılmasına neden olacak bir projedir.  Bizlere çözüm olarak sunulan yeni proje kıyı erozyonunu artıracak ve marinanın doğusundaki kumsal alanların daha da yok olmasına neden olacak bir projedir. Bizlere çözüm olarak sunulan yeni proje kamunun kaynağından yani bizlere ait 18 milyon doların daha israf edilmesi projesidir. Bizler aklın ve bilimin ışığında hareket ederek mevcut marinanın iyileştirilerek korunması için gerekli çalışmaların yapılmasını öncelik olmasını talep ediyoruz. Bu tür hatalı yatırımlara karşı, kent halkımız ile her türlü demokratik ve hukuki mücadelenin içerisinde olacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz.” 

2022’DE DEMİR SÖYLEMİŞTİ 

Eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 15 Kasım 2022’de gerçekleştirilen meclis toplantısında Kurupelit Yat Limanı projesinin olumsuzluklara yol açacağını iddia eden CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan’ın eleştirilerine şu şekilde yanıt vermişti: “Marina’ya karşı çıkan zihniyeti anlamıyorum. Kıyaları tahrip ediyorsunuz diyorlar. Tahrip olan yeri yapmak mümkün değil ki. Türkiye’de bir örneği yok. Marinaya karşı çıkan zihniyet bir tek Samsun’da var.”

FİKİR İŞÇİSİ: ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir