19 Ekim 2024

Yastık altı birikimi yapanlar dikkat: Yeni yasaklar için düğmeye basıldı

0

Son yıllarda hızlar yükselen enflasyon nedeniyle yatırımcılar varlıklarını altın ve döviz ile muhafaza etmeye çalışıyor. Her dönemin ‘güvenli limanı’ olarak nitelendirilen altının ithalatına, geçtiğimiz yaz döneminde altın yasak ve kota getirilmişti. Söz konusu kısıtlamalar, mücevherat ve kuyumculuk sektörü temsilcilerinden yoğun tepki çekti.

Bakanlığın bu hamlesi başlangıçta geçici bir süreliğine atılsa da kısıtlamalar devam edecek gibi görünüyor.

BAKAN ŞİMŞEK KUYUMCULARI TOPA TUTTU

Bu yaz aylarında sona erdirilmesi beklenen kısıtlamalara ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, izlenecek adımları açıkladı. Kota uygulamasını eleştirenleri “çıkar çevresi” olarak nitelendiren Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil… Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine?”

ALTINDA YENİ YASAKLAR İÇİN YEŞİL IŞIK

Şimşek’in açıklaması sonrasında piyasalarda kısıtlayıcı adımlara yenilerinin eklenebileceği konuşulmaya başlandı.

Sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıl çeyrek ve yarım gram altınların üretimine son verilmesine benzer bir şekilde 22 ayarlık gram altınların da üretiminin durdurulabileceğini dile getiriyor.

Türk lirasının, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından reel olarak değer kazanmasıyla piyasalardaki döviz ve altın talebi baskılandı.

Fakat ekonomide görülebilecek yeni bir dalgalanmada vatandaşların fiziki altın bulmakta sorun yaşayabileceklerini belirten sektör kaynakları, serbest piyasa ekonomisi gereğince altın ithalatına yönelik tedbirlerin sonlanması için çağrıda bulundu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir