19 Ekim 2024

Samsun’da o projelere tepki! Vahim sonuçlar doğuracak

0

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Adnan Korkmaz, denizi ve havayı kirleten, sahilleri yok eden akıl dışı uygulamaların hayata geçirildiğini öne sürerek, “Biz çevre bilincine sahip olan bireyler olarak yaşam alanlarımızı her zamanki gibi korumaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

DAHA VAHİM SONUÇLAR DOĞURACAK

SAMÇEP ve TMMOB İKK Sekreterliği adına Dünya Çevre Günü dolayısıyla toplanan grup adına açıklamalarda bulunan Adnan Korkmaz ilk olarak denizin 44.2 hektar doldurularak yapılması planlanan Kurupelit Yat Limanı Projesi’ne değindi. Mevcut marinanın hatalı yapıldığını ve bundan ders çıkarılmadığını belirterek, “Mevcut marinanın hatalı olarak yapımını gerçekleştiren görevlilerinin kamu zararının hesabını vermesi gerekirken, yeni bir hatalı imalatın yapılmasını Atakumlular başta olmak üzere tüm Samsunluların ve çevrecilerin karşı duruş seslerine, ilgili bakanlığın ve yerel yöneticilerin duyarlı kalacağını umut ediyoruz. Yeni imar planında denizin doldurulması ve mendireğin daha açığa alınması çözüm değil, yeni sorunların başlangıcı olacağını görüyoruz, çözüm olarak sunulan yeni imar planının daha vahim sonuçlar doğuracağını yaşayarak görmek istemiyoruz. Bilimi esas alarak daha gerçekçi çözümler üretilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 

TEHLİKELİ ATIKLAR DEPOLANACAK 

Korkmaz, Tekkeköy’de Eti Bakır’ın denizi doldurarak yapacağı kimyasal atık tesisleri projesinin de bilimsel verilerden uzak ve çevreye zararlı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Denizlerimizin doldurulmasının yarattığı ekolojik yıkım ortadayken 180 bin metrekare alanın doldurulmak istenmesi sadece ve sadece rant temelli bir proje olduğunun göstergesidir. Denizi doldurularak yol yapıldığı görüldü, spor kompleksleri yapıldığı görüldü, kamusal alanlar yaratıldığı görüldü, ancak denizi doldurarak bir özel sektöre alan yaratılmak istendiğini de ilk kez gördük.  Öyle ki doldurulacak alanın üstüne tehlikeli atık ve stok hammaddeleri depolanacak. 
Buradan başta Tekkeköy Costal Bölgesinde yaşayan halkımıza sesleniyoruz. Sahillerinizi kaybetmek istemiyorsanız bu projeye hep birlikte karşı duruş sergileyelim. Kurupelit Marina ve Tekkeköy Eti Bakır Dolgu sahası gibi rant temelli akıl dışı projelerin de etkisiyle önümüzdeki yıllarda kıyı tahribatının çok daha hızlanacağı ve 20-25 yıl sonra tüm sahilimizin yok olacağını düşünmek dahi istemiyoruz.” 

ANLAŞILMAZ BİR DURUM 

Korkmaz ayrıca Kavak ilçesinde taş ocaklarının çevreye verdiği zarara da değinerek şöyle konuştu:
“Kavak İlçesi; Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri bölgenin en yoğun su kaynaklarının bulunduğu 1970 yıllarının sonlarında yapılan sulama kanalları ile arazisinin yüzde 90’nının hiç enerji harcamadan sulandığı, ormanı, suyu ve toprağı ile şirin bir bölge iken 2009 yılında bölge halkının tüm tepkilerine rağmen üçüncü nesil çimento farikasını bölgenin tam ortasına hançer gibi sapladılar. Aynı bölgede son 30 yıl içerisinde açılan 3 taş ocağını çevreye duyarlı olmadığı ve orman alanlarının yok edilmesi gibi gerekçelerle kapatıldığı halde aynı bölgede yeni taş ocağının açılmak istenmesi anlaşılmaz bir durumdur.”

FİKİR İŞÇİSİ: NEJLA KAYA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir