Kasım ayında bu balıklardan uzak durun: Tehlike saçıyor!
KASIM AYINDA HANGİ BALIKLAR TÜKETİLMEMELİ?
Kasım ayında balık tüketimi genellikle sağlıklı olsa da, bazı balık türlerinin yüksek cıva veya diğer ağır metaller içerme olasılığı daha yüksektir. Bu, özellikle büyük ve uzun ömürlü balıklar için geçerlidir. Kasım ayında sağlığınız için sınırlamanız veya dikkatli tüketmeniz gereken balıklar şunlardır:
BARBUNYA VE TEKİR
Tekir ve barbunya mevsimi Kasım ayında olmasına rağmen, bu balıklar ağır metal içeriği bakımından daha yüksek risk taşır. Özellikle sanayi kirliliğine yakın bölgelerde avlanan tekir ve barbunyalar zararlı olabilir.
KILIÇ BALIĞI
Kılıç balığı büyük ve uzun ömürlü bir balık olduğu için yüksek miktarda cıva biriktirebilir. Cıva zehirlenmesi sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir, bu yüzden özellikle hamileler, çocuklar ve emziren anneler için sakıncalıdır.
ORKİNOS
Özellikle büyük orkinoslar cıva bakımından zengindir. Çeşitli ton balığı türleri bulunmakla birlikte, taze veya dondurulmuş büyük orkinos türleri de Kasım ayında sağlıklı bir seçenek olmayabilir. Ton balığı konserveleri de dahil, yüksek cıva içerebileceği için tüketimi sınırlandırılmalıdır.
ÇİPURA VE LEVREK GİBİ ÇİFTLİK BALIKLARI
Çiftlik çupra ve levreklerinin doğal ortamda değil, kontrollü alanlarda yetiştirildiği için antibiyotik, büyüme hormonu gibi ek kimyasallar almış olma ihtimali yüksektir. Her ne kadar Kasım ayı bu balıkların tüketim sezonu olsa da, kaynaklarına dikkat edilmelidir. Mümkünse doğal ortamlarda avlanan balıklar tercih edilmelidir.
KASIM AYI BALIK ÖNERİLERİ: PALAMUT, HAMSİ, İSTAVRİT
Kasım ayında mevsim balıkları olan hamsi, palamut, istavrit gibi küçük ve kısa ömürlü balıklar ise cıva biriktirme ihtimali düşük olduğu için güvenle tüketilebilir. Bu balıkların taze olduğuna dikkat ederek tüketmek, besin değerlerinden en iyi şekilde faydalanmanıza yardımcı olur.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.