21 Ekim 2024

Samsun’da sağlık turizmi rekora koşuyor! Tiflis’ten sonra Bakü müjdesi geldi

0

ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, 2’inci Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi’nde 45 ticari anlaşmayla 3 milyon dolar olan ilave katkının 10 kat artırılarak 30 milyon dolara çıkarılacağını açıkladı. Doğru ayrıca, sağlık zirvesinin, yapılan çalışmalar doğrultusunda başlayacak Tiflis ve Bakü direkt uçuşlarıyla taçlandırıldığını söyledi.

ZİRVEYİ DEĞERLENDİRDİLER

Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi’nde 2. Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin değerlendirilme toplantısı yapıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru ve Samsun Sağlık Turizmi Derneği Başkanı (SASTUD) Prof. Dr. Fatih Özkan, yurt dışından Samsun’a yapılacak 2 yeni direkt uçuşun müjdesini verdiler. Doğru ve Özkan ayrıca zirvenin Samsun’a 30 milyon dolar ek katkı sağladığını da vurguladılar.

45 ANLAŞMA YAPILDI

2022 yılındaki ilk zirvede yaklaşık 70 alım heyetini ağırladıklarını, rakamın bu yıl ise 200’e çıktığını kaydeden Ahmet Alp Doğru, “Alım heyetlerimiz şehrimize geldiği zaman, kentimizdeki sağlık turizmi belgeli hastanelerimizi, özel kliniklerimiz ve kamu kuruluşlarımızı gezerek Samsunumuzun sağlıkta hangi noktada olduğunu, zirvemiz sayesinde gayet iyi anlamış durumdadır. Yaklaşık 30 ülkeden gelen alım heyetlerimiz, zirve fuaye alanındaki sağlık turizm belgeli firmalarımızın, hastanelerimizin ve tıbbi cihaz ve malzeme üreten firmalarımızın stantlarını gezerek, ikili görüşme odalarında daha önceden planlanan görüşmeleri yaptı. Samsun yurtdışıyla yaklaşık 45 ticari anlaşmayı yapmış bulunmaktadır. Geçen sene yapmış olduğumuz sağlık zirvesinde ilave katkı 3 milyon dolar olduğu gözükmekteyken, bu seneki sağlık zirvesinde olacak ilave katkının 30 milyon doların üzerinde olduğunu görmekteyiz. 2022 yılındaki zirvemizi toplanda 700 kişilik bir harici izleyici ve katılımcı ile gerçekleştirmişken, bu seneki zirvemizde bin 500’ün üzerinde katılımcıya ulaşmıştır” dedi. 

HEYETLER ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Uluslararası sağlık zirvesinden sonra ülkelerine dönen heyetlerin çalışmalara başladıklarını ve 2 ülkeden Samsun’a direkt uçuşun başlayacağına değinen Başkan Doğru sözlerini şöyle sürdürdü: “2. Uluslararası Sağlık Zirvesi’nden sonra ağırladığımız 200 kişilik yabancı alım heyetinden geri dönüşler yaşamaya başladık. Konuklar ülkelerine döndüklerinde istediğimiz katkıyı sağladılar. Samsun’a ülkelerinden yapılacak direkt uçak seferleri ile alakalı Valilik, Büyükşehir Belediyesi, SASTUD ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla ile bu ay itibariyle Tiflis-Samsun direkt uçuşların başlayacağını biliyorduk. Bu Samsun’un kazanımıydı. Zirveden sonra Azerbaycanlı heyetin de kendi devlet yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler neticesinde Bakü-Samsun direkt uçuşlarının başlayacağının müjdesini almış olduk. İlimize Almanya’nın 3 büyük şehri, İran ve Irak’tan direkt uçuşlar yapılmakta. Buna ilave Tiflis-Samsun ve Bakü-Samsun uçuşları da eklenince o zaman sağlık zirvemizi daha güzel bir şekilde taçlandırmış olacağız. Samsun’daki sağlık ihracatının artması noktasında gelişmelere katkı sağlamış olmayı planlıyoruz.”

SAMSUN DEV OLACAK

Samsun’un yerel yöneticileri ile siyasilerinin sağlık turizminin geliştirilmesi adına verdikleri destek sayesinde ciddi anlamda yol katedildiğini ve bunun devamının sağlandığını kaydeden Samsun Sağlık Turizmi Derneği (SASTUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Özkan da şunları söyledi: 
“Bu zirveyle Samsun’un sağlık turizmi konusunda çok ciddi kazançlar elde ettiğini düşünüyoruz. Bunu sadece ekonomik olarak düşünülmemlidir. İkili işbirlikleriyle Avrupa’dan Orta Asya’ya, bağımsız devletler topluluğundan, Arap yarımadası ve Afrika’ya bir birliktelik ve sosyal yapılanma oluşturdu. Samsunumuzu da bu konuda bir merkez haline getirmenin gururunu yaşıyoruz. Bundan sonraki zirvelerde elde ettiğimiz sonuçları katlayarak sağlık turizmi noktasında Samsun’un bir dev, bir merkez olmasını temenni ediyorum. Bu 3 milyon dolarlık katkı, bugün 30 milyon dolara çıkıyorsa, 10 katıdır. Demek ki mevcut sayının en az 10 mislini buraya getirmemiz lazım. Bugün elde ettiğimiz hasta sayısının getirisi olması lazım. Sağlıkçılar turizmi, turizmciler de sağlığı düşünmek zorundalar. Biz sağlık turizmini sağlıktan, ameliyattan ya da işte tıbbi işlemden elde ettiğimiz gelir olarak düşünmüyoruz. Sağlık turisti birden fazla kişiyle gelecek, turizm destinasyonlarını ziyaret edecek. Samsun’daki bütün bununla ilgili taksicisinden marketine, turizm destinasyonundan acentesine kadar hepsinin ortak bir kazancını düşünmemiz lazım.”

ASKON Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, geçtiğimiz günlerde Samsun Medya Grubu’na yaptığı açıklamada Tiflis-Samsun direkt seferlerinin başlayacağını açıklamıştı. 

FİKİR İŞÇİSİ: ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir