23 Ekim 2024

Altında 50 yıl sonra bir ilk! Altın sahiplerine kötü haber

0

2023 yılında, son 50 yılın zirve seviyesine ulaşarak rekor kıran Türkiye, ekonomi modelindeki değişimler sebebiyle, 2024’ün ilk 5 ayında ham altın ithalatını 58 bin 774 kilogram seviyesine düşürdü. Mart ayı itibarıyla Türkiye’deki 12 aylık enflasyon oranı yüzde 75’e ulaştı. Bu durum, vatandaşların birikimlerini korumak amacıyla güvenli liman olarak altına yönelmesine sebep oldu. Altın talebinde artış gösterenler arasında büyük şirketler ve yatırım fonları da yer aldı.

Türkiye’de, enflasyonun sert etkileriyle mücadele edilen 2023 yılında ham altın ithalatında rekora imza atılarak yaklaşık 319 ton seviyelerine ulaşılmıştı.

ALTIN İTHALATI BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelişiyle başlayan yeni ekonomi yönetimi ile bu durum değişiklik göstermeye başladı.

Sıkı para politikalarının uygulanmaya başlanmasıyla politika faizi yüzde 50’ye yükseldi.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından gerçekleşen sıcak para girişi, dolar kurunda görülen 2 aylık yatay seyre zemin hazırladı.

BAKAN ŞİMŞEK KISITLAMALARIN SÜRECEĞİNİ DUYURDU

2023 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, AB Gümrük Birliği’nin dışında kalan ülkelerden yapılacak altın ithalatına yüzde 20 vergi getirildi.

Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığınca getirilen kota uygulamasının kapsamı genişletildi ve yurt dışından altın alımına bildirim şartı konuldu.

Söz konusu tedbirler sonrasında, eylül ayında ithal altın miktarı 14 bin 961 kilograma düştü. Bu rakam, mayıs ayından bu yana görülen en seviye oldu.

“KUSURA BAKMASINLAR, YASAKLAR SÜRECEK”

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ithalatına yönelik yeni yasakların da sinyalini verdi.

Vergi ve kota uygulamasına sektörden gelen eleştirilere sert yanıt veren Bakan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Altına yönelik bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki bazı çıkar çevreleri memnun değil… Valla kusura bakmasınlar, ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla bir metali ithal edeceksiniz ve sonra bu metal bir köşede atıl duracak. Bunun memleketin menfaatine neresi var? Vatandaşlarımızın tercihine saygı duyuyorum. Bu konuda hiçbir tereddüt yok, ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine, yatırıma, üretime ve dolayısıyla istihdama ve ihracata dönüştüreceğiz.”

ALINTI: KAMUSONHABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir