23 Ekim 2024

O kişiler artık SGK’dan ödeme alamayacak! Başvuruları anında reddedilecek

0

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni karara göre, afetlerden doğrudan etkilenmeyen işyerlerinin başvuruları doğrudan reddedilecek. Kararda, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ)’den kimlerin yararlanabileceği ve ne kadar ödeme alabileceği tüm ayrıntılarıyla açıklandı.

Kriz nedeniyle çalışma sürelerini geçici olarak azaltan veya faaliyetlerini durduran işletmelere, sigortalı işçi sayısının koruma şartıyla verilen Kısa Çalışma Ödeneği’nin koşulları yeniden belirlendi. Konuyla ilgili 2011’de çıkarılan yönetmenlik yürürlükten kaldırılarak, yerine 14 maddelik yeni bir yönetmenlik getirildi.

3 Şubat 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7495 sayılı kanun ile birlikte KÇÖ’den yararlanma şartlarına genel salgın durumu da dahil edildi. Yeni yönetmenliğe göre, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, salgın gibi zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılmasını talep eden işverenler SGK’ya başvuracaklar.

Bu başvuruda, krizin işyerine etkileri ve kısa çalışma tabi sigortalıların listesi bildirilmesi gerekecek.

Kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin üçte birinden az olamayacak. SGK, işverenin talebini sebep ve şekil yönünden değerlendirecek. Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ile dışsal etkilerden kaynaklanan zorlayıcı sebeplerin varlığı durumunda, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının iddiaları veya güçlü emarelerin bulunması halinde SGK karara varacak.

BAŞVURULAR DOĞRUDAN REDDEDİLECEK

Afetlerden doğrudan etkilenen işyerlerinin başvurularında SGK Yönetim Kurulu Kararı aranmayacak. Ancak, afetten doğrudan etkilenmediği halde nakit sıkıntısı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplerle KÇÖ’den yararlanmak isteyen işyerlerinin başvuruları doğrudan reddedilecek.

Sigortalılar, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmaları ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları halinde KÇÖ’den yararlanabilecekler.

Günlük kısa çalışma ödeneği, aylık brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçmemek kaydıyla, sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı düzeyinde olacak. KÇÖ ödeme süresi 3 ayı aşamayacak.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir