24 Ekim 2024

Emeklinin kök maaş tablosu netleşti: Tüm hesap yine değişti

0

Milyonlarca emekli, üç hafta içinde yeni maaşlarını almayı bekliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı, yüzde 11,68’lik ek zam ile birlikte yüzde 49,25 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı ise 10 bin TL’ye yükseltildi. Temmuz ayında yapılacak zam düzenlemesi, emekli maaşlarının kök maaş tablosunu ve taban aylıklarını değiştirecek.

Hükümet, kalıcı refah artışını sağlamak için tek haneli enflasyonu anahtar olarak belirledi ve ‘Ücret artışı-enflasyon artışı’ döngüsünden çıkmak için piyasa öngörülerine göre maaş artışlarına hazırlanıyor.

Enflasyon kontrol altına alındıktan ve ekonomi deprem felaketinin etkilerinden kurtulduktan sonra, emeklilere kademeli olarak ek zam uygulanması sürecek. Öte yandan, temmuz ayında 16 milyon emeklinin geliri kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle artacak.

3 Temmuz 2024’te 6 aylık enflasyon rakamları kesinleşecek. SSK ve Bağ-Kur emekli kök maaş zam oranı belli olacak. Memur ve memur emeklisi için zam oranı, enflasyon farkı ve yüzde 10’luk toplu sözleşme zammı ile hesaplanacak.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi için maaş zammı eşitleme formülü gündeme gelecek. En düşük emekli maaşı için yeni düzenlemeler yapılacak ve bu düzenlemeler Meclis’in onayına sunulacak.

3 TEMMUZ’A NEFESLER TUTULDU

Emekli ve memur maaş zamları, Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla 3 Temmuz Çarşamba günü kesinleşecek. Bu açıklamayla 16 milyon emekli ve 4 milyon memurun yeni maaşları belirlenecek.

Merkez Bankası’nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre Haziran ayı enflasyon beklentisi %2,56 olarak öngörülüyor ve bu hesaplamayla Tüketici Fiyat Endeksi’nin 2.340,26’ya ulaşması bekleniyor.

EMEKLİYE REFAH PAYI HARİÇ NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Verilere göre, Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı %25,86 olacak, yani enflasyonun yaklaşık %26 olacağı tahmin ediliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı enflasyon artışı %26 civarında, memur ve memur emeklilerinin ise %21 civarında olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla son iki yıldır uygulanan refah payının Temmuz ayında da gündeme gelmesi bekleniyor. Enflasyon zammına ek olarak %5-15 arasında değişen rakamlar da masada. Enflasyon verilerinin kesinleşmesi sonrası ekonomi yönetimi nihai kararını verecek. Ancak enflasyon sorunu öncelikli gündemde yer alıyor.

MEMUR EMEKLİLERİNE EK ZAM

Memur emeklileri, enflasyon farkı ve toplu sözleşmeye göre zam alıyor. Ocak 2024 döneminde SSK ve Bağ-Kur emekli zammı %37,57’den refah payı ile %49,25’e yükseltilerek memur emeklileri ile eşitlenmişti. Temmuz döneminde de benzer bir eşitleme formülü gündemde. Eğer bu formül uygulanırsa memur emeklileri %5’in üzerinde ek zam alacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Hazine desteğiyle uygulanan 10 bin TL en düşük emekli maaşı da Temmuz ayında artacak. 6 aylık enflasyon beklentisi olan %26’ya göre hesaplandığında en düşük emekli maaşı 12.500-13.000 TL civarında olacak. Masadaki en güçlü rakam 13 bin TL olarak dikkat çekiyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası yeni maaşlar Meclis’in onayına sunulacak.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir