26 Ekim 2024

Miras kalacaklar dikkat! O hak elinizden gidecek

0

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) yaptığı değişiklikle tüm gözleri üzerinde topladı. Araç sahibi olan milyonlarca kişi endişelenmeye başladı.

Önceden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti olan engelli kişiler, bu araçlarını 5 yıl sonra satabiliyor veya mirasçıya aktarabiliyordu.

Vergi muafiyeti olan araç sahipleri için yapılan düzenlemelerle, ÖTV muafiyeti süresi iki katına çıkarak 5 yıldan 10 yıla yükseltiliyor. Ancak yeni düzenlemede yer alan tek karar bu değil. Bu araçların sahiplerini ilgilendiren yeni bir diğer karar, canları sıkacak.

İki katı olarak 5 yıldan 10 yıla çıkarılan ÖTV muafiyet kullanım süresi, başka bir düzenlemeyi de beraberinde getirdi. Bu düzenlemeyle birlikte, miras yoluyla geçen araçlar için bu muafiyetin kaldırılması öngörülüyor.

Vergi reformu paketi kapsamında getirilen bu değişikliklerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Miras yoluyla geçen araçlar için sunulan vergi indirimi uygulamasının sona erdirilmesi planlanıyor.

YENİ DÜZENLEME ON YIL SÜRE GETİRDİ

ÖTV muafiyeti sayesinde araç sahibi olan engelli vatandaşlar için yapılan yeni yasal düzenleme, bu araçların on yıl boyunca satılmasına veya miras yoluyla devredilmesine izin vermiyor.

Önceden bu süre beş yıl olarak uygulanmıştı. Ayrıca, ÖTV muafiyeti kapsamında edinilen araçların mirasçılara geçişi sırasında uygulanan vergi indirimi de kaldırıldı. Bu yeni kurallar, engelli bireylerin araç kullanım haklarını daha uzun bir süre için kısıtlamış oluyor.

Yeni düzenleme kapsamında engelli kişinin vefatında, eskiden ÖTV’den muaf tutulan varisler artık bu vergiyi ödemek zorunda olacak.

Araç sahibi engelli kişinin vefatı halinde varislerden, önceden muaf tutuldukları ÖTV tutarı yeni vergi yasasıyla istenecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir