23 Aralık 2024

Kaçak cep telefonu sayısı 3 milyona çıktı

0

3 MİLYONA ULAŞTI

MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, taksit sınırlaması yokken kaçak ürünlerin az olduğunu belirterek, “Bugün bu rakam 3 milyona ulaştı” dedi.

Taksit sınırlamaları ve yüksek vergiler nedeniyle Türkiye’de kayıt dışı cep telefonu kullanımı rekor seviyelere ulaştı. Kayıt dışı cep telefonlarının sayısının 3 milyonu geçtiği tahmin edilirken, bu durumun devlete yıllık 30 milyar TL’den fazla vergi kaybına yol açtığı belirtiliyor. Yeni taksit düzenlemeleri, tüketicilerin bütçelerini daha da zorlayacak gibi görünüyor.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANAN YENİ DÜZENLEME

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre, cep telefonları için taksit sınırlamaları yeniden düzenlendi. Yenilenmiş telefonlarda 25 bin TL üzerindeki modellerde ve sıfır telefonlarda 20 bin TL üzerindeki modellerde taksit sayısı 3 ay ile sınırlandırıldı. Bunun yanı sıra otomobil taksitlendirmelerinde de çeşitli düzenlemelere gidildi:

400 bin TL ve altındaki araçlar: En fazla 48 ay taksit.
400 bin TL – 800 bin TL arasındaki araçlar: En fazla 36 ay taksit.
800 bin TL – 1.2 milyon TL arasındaki araçlar: En fazla 24 ay taksit.
1.2 milyon TL – 2 milyon TL arasındaki araçlar: En fazla 12 ay taksit.

KAYIT DIŞI TELEFON KULLANIMI ARTIYOR

Sözcü’de yer alan habere göre; Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, taksit sınırlamalarının tüketicileri kaçak telefonlara yönelttiğine dikkat çekti. Turnacı, “Taksit sınırlaması yokken kaçak telefonların sayısı çok azdı. Ancak bugün bu rakam 3 milyon adede ulaştı. Tüketiciler, yüksek fiyatlar nedeniyle kayıtsız ve garantisiz ürünlere yönelmek zorunda kalıyor” dedi. Turnacı, fiyat sınırı olmaksızın tüm cep telefonlarına 12 ay taksit imkanı tanınmasının kayıt dışılığı azaltacağını savundu.

TÜKETİCİ HAKLARI İHLALİ ELEŞTİRİSİ

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise taksit sınırlamalarını sert bir dille eleştirdi. Deniz, “İletişim artık hayati ve temel bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaca ulaşımı devlet eliyle kısıtlamak, evrensel tüketici haklarına müdahaledir” ifadelerini kullandı. Deniz, enflasyonu düşürmek adına talebi kısmaya yönelik politikaların tüketiciyi daha da zor durumda bıraktığını belirterek, “Boğazımızı daha ne kadar sıkacaksınız?” diye sordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir