28 Ekim 2024

Samsun’da su verimliliği seferberliği! Kurullar oluşturuldu, tedbirler alınacak

0

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce Su Verimliliği Seferberliği kapsamında Samsun’un da içinde bulunduğu 49 ilde oluşturulan ‘Su Kurulu’ çalışmalarına başladı.

KURUMLAR VE STK’LARLA İŞBİRLİĞİ

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ulusal Su Kurulu altında oluşturulan Havza ve Su Kurulları ile suyun ulusal ölçekte koordinasyonu ve etkin yönetimi sağlanıyor. Su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması kararıyla suyun hem miktar hem de kalite olarak etkin yönetimi temin ediliyor. İl Su kurulları, vali başkanlığındaki ildeki kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sanayi ve ticaret odası ile çeşitli STK temsilcilerinden oluşuyor” ifadelerine yer verildi.

MEVCUT DURUM ELE ALINIYOR 

İl Su Kurullarında; Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları kapsamında belirlenen tedbirler ve bu tedbirler ile ilgili neler yapıldığı ele alınıyor. İçme-kullanma suyu havzası koruma planları, içme suyu arıtma tesisleri durumları, içme suyu kalitesi ve insan sağlığına etkileri ile şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çalışmalar değerlendiriliyor. Yeraltı ve yerüstü su kalitesi ile kullanımları gözden geçirilerek suyun en yoğun kullanıldığı tarım sektöründe, sulamada modern sulama sistemleri ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili kaydedilen gelişmeler görüşülüyor.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TOPLANACAK

Su Kurulu’nun önümüzdeki günlerde Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında toplanarak, yapılacak farkındalık çalışmaları ve suyun etkin kullanımı için yol haritasının oluşturulması bekleniyor. 

YUMAKLI YATIRIMLARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Öte yandan Türkiye’de küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin günden güne daha çok hissedilmeye başlandığını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şunları söylemişti:
“Ülkemiz, Akdeniz Havzası’nda yer alması nedeniyle küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler içinde yer alıyor. Ayrıca, kişi başına düşen bin 313 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su stresi altında bir ülkeyiz. Bu nedenle şunun bilincindeyiz; Türkiye su zengini bir ülke değildir. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması için önemli yatırımlar yapıyoruz. Eğer bu yatırımları yapmazsak 2030 yılına kadar su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alma tehdidiyle karşı karşıya kalacağız.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir