Samsun’un ilçeleri
Samsun ilinin 4’ü merkez ilçe olmak üzere 17 ilçesi vardır.
ATAKUM;
Atakum, Samsun’un merkez ilçesidir.Atakum’un eski adı Matasyon’dur.
Samsun’un Atakum ilçesi, Karadeniz sahilinde bulunur ve tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri cezbeder. Atakum’da gezilip görülecek yerler arasında şunlar yer alır: Atakum Sahili, Çakırlar Korusu, Atlıspor Tesisleri, Kurupelit Kanyonu, Kocadağ yaylası.
AYVACIK;
Samsun, tarihi konakları, müzeleri, kolye gibi dizilen köprüleri, çağlayan şelaleri ve büyüleyici coğrafyasıyla Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri. Turizmin her alanına rastlayabileceğiniz Samsun’da doğa turizminin en güzel örneklerinden biri Ayvacık.
Ayvacık ; Doğayla iç içe olmak, tarihin bozulmayan yapısını görmek, tadı damaklarda kalacak yemeklerin lezzetine varmak, suyun her haliyle buluşmak isteyenlerin adresi.Sahip olduğu doğal güzellikleriyle saklı cennet olarak adlandırılan Ayvacık, yemyeşil dokusu, baraj gölleri, şelaleleri, yürüyüş rotaları ve tarihi yapıları ile son yıllarda doğa tutkunlarının Karadeniz’deki gözde yerlerden birine dönüştü. Özellikle Arap ülkelerinden çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan ilçe, son yıllarda isminden daha fazla söz ettirmeye başladı.
BAFRA;
Tarihi, doğası ve enfes lezzetleri Samsun ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Samsun’un her ilçesi ayrı bir güzelliği barındırıyor. Bafra ilçesi de kültürel ve doğal güzellikleri ile turizmin göz bebeği.
TERME;
Sahili, tarihi yapıları, enfes lezzetleriyle Terme, ziyaretçilerini bekliyor. Türkiye’nin en önemli pirinç üretim merkezlerinden biri olma özelliğine de sahip Terme her mevsim ayrı bir güzellike karşılıyor misafilerini.
LADİK;
Ladik, 5000 yıllık tarihi, kayak merkezi, termali ve dünyada eşine ender rastlanan bir faunaya sahip gölü ile Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısı olan Samsun’un mutlaka görülmesi gereken ilçelerinden biridir.
Tarihi İpek Yolu’nun kesişme noktasında olması birçok medeniyetin de burada yaşamasına vesile olmuştur. Yapılan arkeolojik kazılarla tarihi M.Ö 3000 yıllarına kadar uzandığı bilinen ilçe, 1414 yılında Canik Beyliği’nin Osmanlılara katılmasıyla birlikte Cumhuriyet dönemine kadar Sivas Sancağı’na bağlı Amasya Vilayeti sınırları içerisinde kalmıştır. Cumhuriyetle birlikte 1925 yılında Samsun’a bağlanmıştır.
İLKADIM;
Kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı ilçe tarihi misyonunun yanında müzeleri, meydanları ve ticari alanlarıyla da şehrin can damarı.
VEZİRKÖPRÜ;
Samsun seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de Vezirköprü ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin 2’nci büyük su kanyonu unvanını taşıyan “Şahinkaya Kanyonu”.Vezirköprü ilçesinde Türkmen Mahallesi Altınkaya Baraj Gölü üzerinde bulunan “Şahinkaya Kanyonu”, tabii güzelliği ile insanlara doyumsuz bir manzara sunuyor. İlçeye 13 km uzaklıkta olan Şahinkaya Kanyonu, yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
CANİK;
Canik, Samsun’un Devgeriş deresiyle Mert İrmağı arasında şirin bir yerleşim yeridir.Cumhuriyet tarihinde 2009 yılına kadar belde olan Canik, 2009 yılında Samsun merkezden ayrılmış ve ilçe olmuştur.
HAVZA;
Kurtuluşa giden yolda en önemli adımlardan birine tanıklık eden Samsun’un Havza İlçesi, tarihi, kültürü, kaplıcaları ve lezzetleriyle de kentin turizmdeki can damarlarından.Yol boyunca yer alan ay çiçek tarlalarının ihtişamla boy gösterdiği Havza ulusal kurtuluş mücadelesindeki rolünün ve Büyük Önder Atatürk’ün izlerini gururla taşıyor.
ÇARŞAMBA;
Çarşamba, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun’un 4. büyük ilçesidir. Yeşilırmak’ın Çarşamba Ovası’na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır. Kıvratması, pidesi, kasketi ve yumurta topuk ayakkabısıyla ünlü ilçe turizm destinasyonlarıyla da isminden söz ettiriyor.
YAKAKENT;
Samsun’un Yakakent ilçesi doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Turizm alanları ve enfes yemekleriyle şehrin turizmdeki en önemli ilçelerinden biri olan Yakakent, birçok güzelliği barındırıyor.
19 MAYIS;
19 Mayıs; Samsun iline 33 km, Bafra ilçesine 17 km uzaklıkta, Samsun-Sinop Karayolu üzerindedir. İlçenin yüzölçümü 363 km2’dir. Samsun ile Bafra arasında Kızılırmak nehrinin oluşturduğu deltanın doğu ucunda yer alan ilçenin denizden yüksekliği 10 metredir.
İlçenin genel konumu ova durumundadır. Güneye doğru gidildikçe yükseklik artmaktadır. Doğusunda Samsun, batısında Bafra, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Samsun ve Bafra ile çevrilidir.
TEKKEKÖY;
Tekkeköy, Samsun-Ordu karayolunun 13. km’sinden 1 km güneyinde yer alan Samsun’un merkez ilçesidir.
SALIPAZARI;
Terme ve Çarşamba ilçelerinde Alanyaykın, Düzköy ve Bereket köylerinin birleşmesiyle 1973 yılında Belediye olmuştur. 1987-88 yıllarında da ilçe teşkilatı kurularak Samsun’a bağlanmıştır.
ALAÇAM;
Samsun Sinop istikametinde Bafra’nın neredeyse bitiminde başlayan Alaçam ilçesi Samsun’a 78 km uzaklıktadır. Yaklaşık 26.000 nüfuslu Alaçam tipik Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü bir kıyı kasabasıdır. Alaçam’ın tarihi M.Ö 5500 yıllarına (Orta Tunç Çağı) kadar dayanmaktadır. İlçeye bilinen ilk adı “Zelikus”u Miletliler vermiş, ve İlhanlılar döneminde İlçe 1385 yılında Alaçam adını almıştır. İlçede tarım, balıkçılık ve hayvancılık başlıca gelir kaynaklarındandır. Alaçam hem eşsiz doğası hem de bozulmamış tarihi mirasıyla görülmeye değer bir çok güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.
KAVAK;
Kavak ilçesinin tarihi oldukça eskidir. İlçe merkezinin kuzeyine kalan kaledoruğu Höyüğünde 1942 yılında yapılan araştırmalarda M.Ö. 3500- M.Ö. 2000 yıllarına ait eserlere rastlanılmıştır. Bu verilere göre Kavak İlk Tunç Çağından bu yana yerleşim yeridir. Kaledoruğu höyüğünde Genç Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler rastlanması ise bu yerin hem yerleşim özelliğini, hem de burada yerleşim sürekliliğini göstermektedir.
ASARCIK;
Asarcık, Samsun’un 44 km güneyinde yer alan küçük bir ilçedir. Köyler genel olarak yörede bulunan dağların eteklerine yerleşmiş durumdadır. Dağlar ve söz konusu köylerin yerleştiği alan hisar biçiminde olduğu için Hisarcık diye anılmaktaydı. Zamanla Hisarcık “asarcık” olarak değiştirilmiştir.