24 Ekim 2024

İMO Şube Başkanı Hüseyin Talak’tan Yat Limanı projesi çağrısı: “Atakum sahili yok olacak”

0

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, Yat Limanı Projesi’nin yapılması halinde sahilde meydana meydana gelecek oyulmaların kıyı şeridindeki konutlara kadar ulaşacağının hesaplandığını belirterek, dip tarama yöntemiyle marinanın yaşatılabileceğini söyledi.

SAHİL OYULMALARINA NEDEN OLACAK

Talak, Kurupelit Yat Limanı’nın yeniden doldurulması ile ilgili Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucu teknik verilerle rapor hazırlandığını hatırlattı. Kumlanma, kirlilik ve sığlaşma sorunları nedeniyle adeta işlemez hale gelen Kurupelit Yat Limanı için yapılması planlanan projenin sorun olacağını öne süren Talak, “Marina’nın doldurulup yeni bir mendirek yapılması projesi gündemde. Çözüm olarak sunulan bu proje, bilimsel araştırmalara göre Atakum sahillerinde onlarca metre sahil oyulmalarına sebep olacak” dedi.

MARİNAYI YAŞATMAK ELİMİZDE 

Uzun vadedeki oyulmaların kıyı şeridindeki konutlara kadar ulaşacağının hesaplandığını dile getiren Talak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahillerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Fakat bir çözüm var. O da dip tarama yöntemi. Dip tarama yöntemi marinanın tabanını temizler, deniz tarfiğini rahatlatır ve çevreye zarar vermez. Üstelik bu yöntem daha düşük maliyetli ve sürdürülebilirdir. Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında uygulanan bu yönlemle Atakum sahillerini korumak ve marinayı yaşatmak elimizde. Samsun sahillerini korumak ve yaşatmak için bilimin sesine verin.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir