24 Ekim 2024

Samsun 19 Mayıs’ın neyi meşhur?

0

SAMSUN 19 MAYIS’IN NEYİ MEŞHUR?

İlçeye Alaçam’dan gelip yerleşenlerin Keşkeği ve Pıtıl ekmeği meşhurdur. Balkanlardan gelenlerin börekleri ile etli pilavı, oda sıcaklığında kurutulmuş et ve ciğer yemekleri, tarhana çorbası, özel fırında pişirilmiş somun ekmekleri ile günlük pişirilen saç ekmeği meşhurdur.

Kıymalı Tarhana Çorbası Tarifi :
200 gr az yağlı kıyma 
5 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 adet orta boy kuru soğan 
2 su bardağı toz tarhana 
6 su bardağı soğuk su 
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
Üzeri için: 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı :

Öncelikle, tencereye kıymayı ve zeytinyağını koyup, kıymanın rengi dönünceye kadar ve sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine, çok ince doğranmış soğanları da ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Diğer taraftan, derin bir kasenin içine; toz tarhana, 6 bardak su, biber salçası ve toz kırmızı biberi koyarak, tüm malzemeleri ezip, karıştırın. Şimdi bu tarhanalı karışımı azar azar tenceredeki kıymalı harcın üzerine aktarın. Sürekli karıştırarak katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Çorba kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alıp üzerine yağla birlikte kızdırdığınız kuru naneyi gezdirerek, servise sunun.

Pıtıl Ekmeği Tarifi :
1 kg un
1,5 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker
1 tane küp yaş maya
Ilık su

Yapılışı :

Mayamızı 1 su bardağı ılık su, şeker ilave edip eritiyoruz. Sonra unu koyduğumuz kaba mayalı suyumuzu ve tuzu ilave ediyoruz. Hamurumuz ele yapışır kıvamda olacak yaklaşık 3 ile 3,5 su bardağı su yetiyor. Daha sonra yarım saat mayasının gelmesini bekliyoruz. Mayalanan hamurumuzu elimizi unlayıp portakal büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Bezelerin altına un serpiyoruz, açarken de bu un bize yetiyor. 5 dakika öyle bekletiyor ve tavamızı ısıtıyoruz. Bezeleri oklava yardımıyla açıyor ve tavamıza atıyoruz. Çok kalın olmaması gerekiyor. Yoksa pişmesi uzun sürebilir. Pratik ve güzel bir tat yağlayıp yiyebilirsiniz.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir