24 Ekim 2024

Alaçam’ın neyi meşhur?

0

ALAÇAM’IN NEYİ MEŞHUR?

İlçede hamur işlerinin yanı sıra, yeşil soğandan içine nane katılarak yapılan Asma Yaprağı pidesi, Palamut balığından yapılan palamut dolması da çok meşhurdur. İlçede hayvancılık yaygın şekilde yapıldığından et yemeklerine de ilçe mutfağında sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca ilçede bahar aylarında yapılan koyun peyniri de çok lezzetlidir.

Asma Yaprağı Pidesi Tarifi

Malzemeler:
Mısır unu
Yoğurt
Yeşil soğan
Nane
Tuz

Yapılışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Nane yoğurt alabildiği kadar un ile cıvık bir hamur yapılır. Yapraklar yağlanmış tepsiye parlak yerleri alta gelecek şekilde sıralanır. Hazırlanan hamur yaprakların üzerine yayılır. Üzeri tekrar parlak kısmı üste gelecek şekilde yapraklarla kapatılır. Ocakta altı kızartıldıktan sonra tersi çevrilir ve diğer tarafı da kızartılır.

Kaypancak Tarifi

Malzemeler:
1 Kase Kesme Hamur
150 Gr. Kıyma
1 Çorba K. Domates Salçası
1 Kase Sarmısaklı Yoğurt
Sıvıyağ
Tuz

Yapılışı :
Hamur parçalara ayrılır. Mantı kalınlığında oklava ile açılır. Yufka unlanıp ikiye katlanarak kesilir. Kesilen parça iki parmak genişliğinde şeritlere bölünür. Üst üste konulan şeritler üçken şekli verilerek kesilir. İşlem bittikten sonra unu elenip tuzlu suya atılır. Pişince süzgeçten süzülüp, soğuk sudan geçirilip servis tabağına alınır.Bir tavanın içine sıvıyağ salça ve kıymayı koyup kavuruyoruz. Son olarak da tavada kavurduğumuz kıymalı karışımı üzerine koyuyor. Üzerine sarmısaklı yoğurdumuzu döküyoruz.

Palamut Dolması

Malzemeler:
2 orta boy palamut
2 soğan
2 diş sarımsak
2 orta boy domates
1/2 demet maydonoz
Tuz
Karabiber
Tereyağ

Yapılışı :

Palamut balıkları temizlenip yıkanır. Soğanlar piyazlık olarak doğranır. İki diş sarımsak ve yarım demet maydanoz kıyılır. 2 adet orta boy domatesin kabuğunu soyup çekirdekleri çıkartıldıktan sonra küp küp doğranır. Bütün malzemeler bir kapta harmanlandıktan sonra palamut balıklarının içine doldurulur ve ızgarada pişirilir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir