25 Ekim 2024

TÜVTÜRK duyurdu: Bu sürücüler muayenesiz trafiğe çıkacak

0

Yurt dışında yaşayan gurbetçi emeklilere yönelik yeni düzenlemeyle, araçlarını Türkiye’de bulundurma süresi 4 yıla çıkarılıyor. Gurbetçi emekliler, araçlarını Türkiye’de ilk etapta 2 yıl boyunca bulundurabilecek ve bu süreyi bir defaya mahsus 2 yıl daha uzatabilecekler. Böylece toplamda 4 yıl boyunca araçlarını Türkiye’de tutabilecekler.

2 YILDAN 4 YILA UZATILDI

Yurt dışında ikamet eden emekliler için yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. Bu tasarıya göre, yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi 2 yıldan 4 yıla uzatılıyor. Gurbetçiler için büyük bir avantaj sağlaması beklenen bu kanun, bazı soru işaretlerine de yol açtı.

EK SÜRE ALABİLECEKLER

Yabancı plakalı araçlarıyla Türkiye’ye gelen gurbetçiler, ilk 2 yıl verilen süre dolmadan başvuruda bulunurlarsa, 185 gün beklemeksizin 2 yıl daha ek süre alabilecekler. Böylece, iki yıl Türkiye’de kalan bir aracın yeniden Türkiye’ye girebilmesi için belirlenen 185 günlük bekleme süresi kaldırılmış olacak. Bu düzenlemeden, şu anda Türkiye’de bulunan araç sahipleri de faydalanabilecek.

BU ŞARTI YERİNE GETİRMELERİ GEREKİYOR

Gurbetçi emeklilerin bu fırsattan yararlanabilmesi için, yurt dışından emekli olduklarını kanıtlayan, noter onaylı ve Türkçe’ye tercüme edilmiş Emeklilik Belgelerini ibraz etmeleri gerekecek. Ancak tasarı henüz yasalaşmamışken, aracı Türkiye’de bulunanlar için 185 gün şartı devam ediyor. Bu nedenle, araçlarını Türkiye’ye getirmek isteyenlerin son 1 yıl içinde toplamda 185 gün yurt dışında bulunma şartını yerine getirmeleri gerekiyor.
Öte yandan, vatandaşların kafasında bazı soru işaretleri bulunuyor. Yabancı plakalı araçların her yıl muayene edilmesi gerekiyor. Eğer araç sıfır kilometre ise bu muayene süresi 2 yıla kadar uzatılabiliyor.

Dolayısıyla, toplamda 4 yıl boyunca Türkiye’de kalacak olan araçların en az 2 kez muayeneden geçmesi gerekecek. Bu durumda TÜVTÜRK’ün (Almanca “Technischer Überwachungsverein”) Türkiye ile işbirliği yapması bekleniyor.

Bu işbirliği kapsamında, yurt dışından getirilen araçların Türkiye’de de muayene edilebilmesi zorunlu hale gelebilir. Avrupa ülkelerinin bu süreci kabul etmesi bekleniyor.

Böylece gurbetçilerin araçları, Türkiye’de geçerli olan muayene şartlarına uygun hale getirilecek ve trafik güvenliği sağlanmış olacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir