27 Ekim 2024

Samsun Bafra’da gezilecek yerler

0

Samsun şehri tarihi açısından Bafra ilçesi önemli bir yere sahiptir. Gerek doğal gerekse tarihsel güzellikleri ile dikkatleri üzerine çeken Bafra ilçesi kentin doğa ve kültür turizmi bakımından oldukça önemli bir noktasındadır. 5000 yıllık bir tarihi olan ilçenin yeni yeni keşfedildiğini ifade edebiliriz. Bafra gezilecek yerler listesiyle yaptığınız bir gezide belki de gizli kalmış olan birçok güzellikle karşılaşabilirsiniz. İşte detaylar..

BAFRA’DA GEZİLECEK YERLER

BAFRA MÜZESİ

Bafra Müzesi, Bafra ilçe merkezinin batısındadır ve merkeze 1 km uzaklıktadır.

Bafra Müzesi, 1858 yılında şehir kulübü amacıyla inşa edilmiş bir yapıdır. Cumhuriyet Dönemi’nde Tarım Kredi Kooperatifi ve konut olarak kullanılan bina, 2002 yılında Hazine’ye intikal ettirilmiştir. 2012 yılındaysa Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze 1.520 arkeolojik ve etnografik esere ev sahipliği yapmaktadır. İki katlı binanın birinci katı Bafra’ya özgü mutfak, oturma odası ve yatak odası şeklinde düzenlenmiştir. Burada etnografik eserler sergilenmektedir. İkinci katı ise İlk Tunç Çağı’ndan yakın tarihe kadar uzanan arkeolojik eserlere ayrılmıştır. Müzede İkiztepe Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserlerden bazıları sergilenmektedir. En dikkat çeken eserler arasında üzerinde ameliyat izlerine rastlanan kafatası yer almaktadır.Bafra Müzesi giriş saatleri 08:00-17:00 arasındadır. Pazartesi günü dışında her gün müze ziyarete açıktır. Bafra Müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

BAFRA TÜTÜN MÜZESİ

Bafra Tütün Müzesi ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bafra Belediyesi’nin güneydoğusunda yer alan müzenin belediye binasına mesafesi 750 metredir.

Bafra Tütün Müzesi 2016 yılında ziyarete açılmıştır. Bafra’nın tarım öğelerinden olan tütünün ilçe ekonomisine katkısının büyük olması, Tütün Müzesi’nin açılmasında etkili olmuştur. Müzede tütün tarımıyla ilgili eserler, balmumu heykeller ve işletme makineleri sergilenmektedir. Ayrıca müzenin bahçesinde tütünün yetişme sürecinden, kurutulup kullanılır hale getirildiği sürece kadar tüm aşamalar ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterilmektedir. Müze içerisinde hediyelik eşya satın alınabileceği, içecek ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir de cafe hizmet vermektedir. Tütün Müzesi, Türkiye’de kendi kategorisinde ilk olma özelliğine sahiptir. Bafra Tütün Müzesi ziyaret saatleri 08:00-17:00 arasındadır. Müze haftanın her günü ziyarete açıktır. Bafra tütün müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

ALİ KALE TURİSTİK TESİSLERİ

Ali Kale Turistik Tesisleri, Bafra ilçe merkezinin güneyinde olup, belediye binasına yaklaşık 2 km uzaklıktadır.

Bafra Belediyesi bünyesinde hizmet veren Ali Kale Turistik Tesisleri, sessiz ve sakin bir ortamda zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği mekanlardan biridir. 2020 yılında yenileme çalışmaları yapılan tesiste semaver çayı, dondurma çeşitleri ve kuruyemiş gibi yiyecek ve içecek çeşitleri servis edilebilmektedir. Tesis toplu yemek vermek isteyenler tarafından da kiralanabilmektedir. Ali Kale Turistik Tesisleri’nde çocuk oyun parkı, mini hayvanat bahçesi, çay bahçesi, restoran, açık yüzme havuzu, mescit ve piknik yapılabilecek Çamlık Mesire Alanı bulunmaktadır.  Restoranda Bafra’ya özgü yemekler ve kahvaltı servisi yapılmaktadır. Bafra’da konaklamak isteyenler için tesis bünyesinde moteller ve oteller de hizmet vermektedir. Ali Kale Turistik Tesisleri yaz aylarında 18:00-00:30 saatleri arasında hizmete açıktır. Yüzme havuzu  sezonu her yıl 15 Haziran’da başlamaktadır. Haftanın her günü 10:45-16:00 saatleri arasında kadınlar Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri; erkekler ise Pazar, Pazartesi ve Salı günleri yüzme havuzundan yararlanabilmektedir. Ali Kaya Turistik Tesisleri giriş ücreti bulunmamaktadır. 

YEŞİLYAZI KÖYÜ

Yeşilyazı Köyü, Bafra ilçe merkezine 18 km uzaklıktadır. İlçenin kuzeybatı bölgesinde kalan Yeşilyazı Köyü’nün Karadeniz’e kıyısı vardır.

Yeşilyazı Köyü, ilçenin yerli halkı ve turistler tarafından kumsalı olması nedeniyle tercih edilen bir yerdir. Denizi oldukça temizdir. Yeşilyazı Köyü’ne denize girmek için gelenler, köyün yeşil alanlarında da piknik yapabilirler. Yakınlarındaki Derbent Barajı’nda su altı dalışı ve olta balıkçılığı yapmak mümkündür. El değmemiş doğal güzelliklerin bulunduğu Yeşilyazı Köyü’ne Bafra’da gezilecek yerler listenizde yer verebilirsiniz. Yeşilyazı Köyü, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne de 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Yeşilyazı Köyü giriş ücreti bulunmamaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir