27 Ekim 2024

Dolar rekor üstüne rekor kıracak. Ünlü bankacı basına sızdırdı

0

Dünyaca ünlü ekonomist Erich Arispe Morales, Türk Lirası’nın yıl sonunda dolar karşısında hangi seviyede kapanacağına yönelik bir tahmininde bulunurken, Morales’e göre, TL’nin kademeli değer kaybı dezenflasyon sürecine engel teşkil etmiyor. Bu tahmin, piyasalarda büyük bir hareketlilik yaratırken, yatırımcıların çok daha dikkatli olmaları gerektiği ayrıca vurgulandı.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti olan Morales CNBC-e’ye verdiği röportajda, Türkiye’nin ekonomi politikaları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Morales, Türkiye’nin mali ve gelir politikalarının, asgari ücret ayarlamaları gibi kararların, iç talebi soğutacak şekilde düzenlenmesinin ihtimaller içerisinde olduğunu aktardı.

MORALES’İN ENFLASYON TAHMİNİ

Morales Türkiye’deki enflasyon hakkında, “Türkiye’nin makroekonomik senaryosuna ilişkin Haziran güncellememizde, iç talebin dirençli seyri ve özellikle Nisan ayında beklenenden güçlü enflasyon ivmesi nedeniyle Mart ayında yüzde 40 olan yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 43’e yükselttik.” Şeklinde konuştu. TCMB ise 2024 sonu enflasyon tahminini Mayıs ayında yüzde 38 olarak güncelledi.

Morales, Türk bankalarının borçlanma politikasındaki artışın, uluslararası yatırımcıların sektöre olan güvenini yeniden kazanmasının bir göstergesi olduğunu vurgularken, uygulanan politikaların tutarlı ve sürdürülebilir olmasının kredi notu açısından olumlu olduğunu dile getirdi.

BU DURUŞU SÜRDÜRÜLMELİ

Morales açıklamasının devamında, “Haziran ayındaki para politikası kararında da vurgulandığı üzere, Merkez Bankası’nın sıkı politika duruşunu sürdürmekte kararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, TCMB’nin ana politika faizinde yıl sonuna kadar sadece 250 baz puanlık bir indirim bekliyoruz. Politika yapıcıların karşılaştığı zorluk, enflasyonu diğer benzer ülkelerle karşılaştırılabilir seviyelere indirmek için uzun bir süre boyunca sıkı bir politika duruşunu sürdürmektir.” Şeklinde konuştu.

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

Morales, Türk Lirası’nın akıbetiyle ilgili olarak, “TL’nin kademeli değer kaybı, dezenflasyon yolunda bir engel teşkil etmiyor. Dolar karşısında TL’nin yıl sonunda 36 seviyesinde kapanmasını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir