27 Ekim 2024

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ’dan zam tepkisi!

0

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, elektriğe yapılan zammın gıda enflasyonunu da tetikleyeceğini savunarak, “Enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini en aza indirmek için; dağıtım şirketlerinin yoksul halkımız üzerinden fonlanması için elektrik faturalarımıza yüklenen dağıtım bedelindeki üç kat artış düşürülmelidir” talebinde bulundu.

“AĞIR YÜKLER BİNDİRİYOR”

Özdağ, CHP İl Başkanlığı’nda elektrik zamlarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Hükümetin, mayıstan itibaren doğalgaz, akaryakıt ve elektrik zamlarıyla halkın, sanayicinin esnaf ve çiftçinin sırtına ağır yükler bindirdiğini kaydeden Özdağ, “Bu zamlardan önce Samsun’da her ay ortalama 30 bin hane elektrik faturasını ödeyemediği için elektrik tüketim desteği alıyordu. Ocak – Mayıs beş aylık dönemde 150 bin 860 adet fatura için bu destek kapsamında 44 Milyon 600 bin TL kamusal kaynaklardan ödenmiş durumda. Yine aynı dönemde 24 bin 375 fatura zamanında ödenmediği için kesme işlemi uygulanmış. Tükettiği elektriği ödemeye takati kalmamış esnafımız, vatandaşımız hem gecikme bedeli, hem de kesme açma bedeli ile cezalandırılmış. 1 Temmuz elektrik zamlarına rağmen güncellenmeyen asgari ücret, 10 bin TL düzeyindeki emekli maaşları göz önüne alındığında borcundan kesme ve elektrik tüketim desteği taleplerinin artacağı ortadadır.

ÖZERK BİR YAPI KURULMALIDIR

Elektrik zamlarının ardında; dağıtım şirketlerine aktarılan payın yüzde 58,9 artırılması olduğunu öne süren Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayicilerimizin ağır sorunları dikkate alınmadan, enerji bedelindeki düşüşe rağmen yapılan dağıtım zammıyla iktidarın enflasyonla mücadele söyleminin altı boşaltılmıştır. Tarımsal üretim ve sulamada kullanılan elektriğe yapılan yüzde 30 zammın gıda enflasyonunu tetikleyeceği de çok açıktır. Enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini en aza indirmek için; dağıtım şirketlerinin yoksul halkımız üzerinden fonlanması için elektrik faturalarımıza yüklenen dağıtım bedelindeki üç kat artış düşürülmelidir. Çarşamba Biyokütle Santrali dahil özel üretim ve dağıtım şirketlerine verilen yüksek fiyattan dövize endeksli elektrik alım garantileri derhal kaldırılmalıdır. Enerji alanında, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yapı derhal kurulmalıdır.”

O İLÇELERE GEÇMİŞ OLSUN 

Özdağ, basın toplantısında Samsun’un sel felaketinden etkilenen ilçelerine de geçmiş olsun dileklerini ileterek, konunun takipçisi olduklarını söyledi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir