27 Ekim 2024

En düşük emekli maaşı için düğmeye basıldı: İşte yeni düzenlemenin tarihi

0

SSK ve Bağ-Kur tarım emeklileri için sıfır zam uygulanmıştı! 10 bin TL’nin altında emekli maaşı alanlar için düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Yapılan çalışmalar doğrulandı ve memur emekli maaş zammı konusunda yeni gelişmeler yaşandı.

Emeklilere ek zam düzenlemesinin tarihi de netleşti. Meclis’in ay sonuna kadar yeni bir yasa ile emeklilere ek zamları hayata geçirmesi bekleniyor. İşte Temmuz 2024 için yeni emekli maaş oranları…

Son 6 aylık enflasyon farkıyla SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 24,73, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 19,31 oranında zam yapılmıştı. Memurların maaş artış oranı, Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz hafta imzaladığı yüzde 19,31’lik oranla belirlenmişti.

Şimdi gözler, en düşük emekli maaşı için yapılacak düzenlemeye çevrildi. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte SSK, Bağ-Kur ve memur emekli maaşı düzenlemesiyle ilgili detaylar…

O EMEKLİLERİNE ZAM YOK

Yılın ikinci yarısında yapılan zamlarla, özellikle 2000 sonrası SSK emeklilerinin kök maaşı 7.047 TL’den 8.789 TL’ye yükseldi ve 10 bin TL’nin altında kaldığı için zam alamadılar. Bağ-Kur tarım emeklisinin maaşı ise en düşük emekli aylığının sadece 89 lira üzerine çıktı.

MEHMET ŞİMŞEK İKNA EDİLDİ

Sıfır zam sonrası enflasyonla mücadele kapsamında ek zamlara karşı olan Mehmet Şimşek’in, Ak Partili kurmaylar tarafından Kızılcahamam Kampı’nda ikna edildiği öğrenildi. Bu kapsamda hem Maliye hem de Çalışma Bakanlığı’ndan veri toplayan AK Partili kurmayların, emekliye zam düzenlemesi için oluşturacakları raporu bu hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağı öğrenildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN KONUŞULAN RAKAM ORTAYA ÇIKTI

Bu kapsamda, en düşük emekli maaşının 10 bin TL olarak belirlenmesiyle ilgili dün ortaya atılan iddiayı, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de doğruladı. Çelik, “Emekli konusuyla ilgili bir çalışma var. Çalışma devam ediyor, bir karar verilmiş değil.

Bugün, yarın da devam edecek ama bir karar verilmediği için şu sonuç çıktı diyemeyiz. Şu anda bir zaman veremeyiz. OVP’nin korunması esas olmak üzere her kesimin yanında olmaya devam edeceğiz” diyerek rakam telaffuz etmedi.

Ancak, Temmuz 2024’te en düşük emekli maaşının 12.000-12.500 TL arasında olacağı öngörülüyor. Hazine desteği ile emeklilerin kök maaşı yeni taban maaşa tamamlanacak. Böylece milyonlarca emekli, hem yüzde 24,73’lük artıştan hem de seyyanen zamdan faydalanacak.

10 BİN TL ÜZERİNDE MAAŞ ALAN EMEKLİLERİN DURUMU

Şu an için emekli kök maaşı 10 bin TL’nin üzerinde olan Bağ-Kur Esnaf emeklisi ve 2000 öncesi SSK emeklileri için bir düzenleme yapılmayacağı belirtiliyor. Yüzde 24,73’lük zam sonrası Bağ-Kur’lu esnafın 10.178 TL olan maaşı 12.695 TL’ye çıkmıştı.

Eğer en düşük emekli maaşı 12.500 TL olursa, bu grupta zam miktarı 195 TL olacak. SSK 2000 öncesi emekli maaşı ise 11.367 TL’den 14.178 TL’ye yükselmişti. Bu durumda zam miktarı 1.678 TL’ye gerileyecek.

MEMUR EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ YOLDA

Edinilen kulis bilgilerine göre, hem emekliler hem de memurlar arasında büyük tepki toplayan artış oranları için düzenlemenin yalnızca SSK ve Bağ-Kur emeklilerine değil, aynı zamanda yüzde 5,42 daha az zam alan memur emeklilerine de yapılacağı öğrenildi.

Bu bağlamda, çalışan memur maaşlarına kıyasla tarihi düşük seviyede maaş alan memur emeklileri için Ocak ayında diğer emeklilere yapılan yüzde 11,5’lik iyileştirme dikkate alınarak, yüzde 19,31 olan oranın yüzde 24,73’e tamamlanması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Böylece, 14.740 TL’den yüzde 19,31 artışla 17.586 TL’ye yükselen en düşük memur emekli maaşının, eşitleme yapılması durumunda 18.385 TL’ye yükselebileceği hesaplanıyor.

DÜZENLEME NE ZAMAN ÇIKACAK?

Meclis’in bu düzenlemeleri bir kanun ile hayata geçirmesi gerekiyor. Bu kapsamda, yeni maaşlar için ay sonuna kadar yasanın çıkarılması hedefleniyor.

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Memur emeklileri, maaşlarını ayın 1’inde aldıkları için zam henüz onlara yansımadı. Zam farkları daha sonra ödenecek. SSK emeklileri ise maaşlarını 17’sinden sonra alıyor. Bağ-Kur’luların maaş günleri 25’inden sonra başlıyor. Memurlar ise her ayın 15’inde maaşlarını alıyor. Eğer ayın 17’sine kadar bir karar alınmazsa, zam farkları ileri bir tarihte ek ödemelerle emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir