28 Ekim 2024

Milyonlarca emeklinin biriken borçları silinecek!

0

Milyonlarca emekli, Meclis’ten çıkacak kararı merakla bekliyor. Torba Yasa’ya eklenen önemli bir madde, emeklilerin biriken borçlarının silinmesini sağlayacak.

Birçok SSK’lı ve emekli, biriken sağlık borçları nedeniyle hastanelere gidememekte zorlanıyor. Meclis’e sunulan Torba Yasa’ya eklenen bir madde, borçlu olanlara umut ışığı oldu. Bu madde, sağlık borçları nedeniyle tedavi olamayan kişilere 1 yıl boyunca ücretsiz tedavi olma hakkı tanıyor.

İşsiz kaldıkları için sigorta primlerini ödeyemeyen vatandaşlar, bu af niteliğindeki maddeye büyük umut bağlamış durumda. Torba yasa taslağındaki 54. Madde, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşları da kapsıyor. Bu madde, biriken borçların faiziyle birlikte silinmesi anlamına geliyor.

GSS AFFI KİMLERİ KAPSIYOR?

Torba Yasa’ya eklenen mini af düzenlemesi, 1 Ocak 2014 tarihinden önce Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşları ilgilendiriyor.

GSS BORCU OLAN VATANDAŞLAR ACİL SERVİS DIŞINDA TEDAVİ ALAMIYOR

SGK veya Bağ-Kur sigortası ödenmediği dönemlerde, vatandaşlar sağlık hizmeti alabilmek için her ay GSS primi ödemek zorundadır. SGK’ya ödenmemiş GSS prim borçları ise kurum tarafından icra yoluyla tahsil edilebiliyor.

GSS borcu bulunan vatandaşlar, devlet hastanelerinde sadece acil servisten ücretsiz tedavi alabiliyor, ancak poliklinik hizmetlerinden ücretsiz yararlanamıyor.

GSS BORÇLARI ÖDENMEZSE NE OLUR?

GSS prim borçları zamanında ödenmezse, Sosyal Güvenlik Kurumu haciz işlemi başlatabilir ve biriken alacaklarını icra yoluyla tahsil edebilir. GSS prim borcu olan vatandaşlar, zorunlu tedavilerini yaptıramadıkları gibi, faiziyle biriken borçları nedeniyle icra takibine düşebilirler.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir