27 Ekim 2024

SAOB toplandı! Samsun’un sorunları masada

0

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği toplantısında alanında uzman isimler kentin sorunları ile ilgili görüşlerini dile getirdi, çözüm önerileri konuşuldu. Öte yandan TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Samsun Temsilciliği Temsilcilik Yürütme Kurulu Koordinatörü Akın Ömür, SAOB sözcülüğü görevini devraldı.

ÇED RAPORU BEKLENİYOR

Bir otelde gerçekleştirilen,24 meslek odasının aynı çatıda buluştuğu SAOB ‘Temmuz Ayı Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya geldi. Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Dilaver Öğütcü, SAOB sözlüğü görevini TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Samsun Temsilciliği Temsilcilik Yürütme Kurulu Koordinatörü Akın Ömür’e devretti. Sonrasında kentteki sorunlar, devam eden ve planlanan projeler değerlendirildi. İlk olarak masaya Kurupelit Yat Limanı’nın doldurulması ile ilgili konu ve bununla ilgili başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci konuşuldu. Yat Limanı Projesi’yle ilgili son durum hakkında bilgi veren Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, “Onaylı imar planları askıya çıktı. Askı süresi doldu. Bu ay itiraz süresi dolacak. Mimarlar Odası, orayla ilgili bir dava süreci başlattı. Mimarlar Odası, bu ve buna benzer konularda SAOB ve SAMÇEP’ten de destek beklemektedir. ÇED süreciyle ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. O da geldiğinde hukuki süreç başlayacak” dedi.

TALAK DESTEK İSTEDİ

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak da, Dereköy Balıkçı Barınağı’ndan başlayan, Kurupelit Yat Limanı’nın içerisine alan bölgedeki sorunları geçmişi bugünü gelecekte ne olabilir ortaya koyacak bir belgesel hazırlanmasıyla ilgili bir teklif geldiğini söyledi. Talak, konunun ulusal kanallarda da yayınlanarak daha geniş kitlelere ulaşmasının önem taşıdığını ve mali desteklerle bu belgeselin çekilmesi ile ilgili önerilerini ortaya koydu. 

BAŞKAN DOĞAN BİLGİLENDİRİLMELİ

Kurupelit Yat Limanı Projesi’nin ÇED toplantısına katılım sağladıklarını hatırlatan İnşaat Mühendisi Cevat Öncü de şunları söyledi: “Yazılı olanla uygulama arasında hiç alaka yok. Orada hiç kimse bu projenin lehinde görüş beyan etmedi. Şekil şartını yerine getiren arkadaşlar nasıl bir tutanak tuttu ve Bakanlığa götürdü onu da bilmiyoruz. Burada ortaya koyulan reaksiyon dikkate alınsa, bu projenin yürütülmesi pek mümkün olmayacak. Mustafa Demir’in kentle inatlaşarak yürüttüğü bu ve benzeri projelerle ilgili Halit Başkanı bilgilendirilmeliyiz.” 

KİMYASAL ATIKLAR DENİZ VE YER ALTI SULARINA KARIŞABİLİR

Eti Bakır’ın denizin 179 bin 726 metrekarelik alanını doldurarak üzerine yapmayı planladığı kimyasal atık tesisi konusu da masaya yatırıldı. İnşaat Mühendisi Cevat Öncü, bu konunun çok hassas olduğunun altını çizerek, “Samsun’un doğasına havasına sahip çıkmak adına. Bu süreçler belirli bir periyotta akıyor. Zaman zaman soğumaya bırakılıyor, sonra hızlı adımlarla olmuş bitmiş. Samsun’da sanayi, istihdam olmalı ama Samsun kirli sanayinin çöplüğü olma yolunda hızla ilerliyor. Orada depolanacak olan sanayi atıklarının deniz ve yer altı sularına karışması çok muhtemel” dedi. 

“MALZEMELERİN SAKINCALARI VAR”

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Adnan Korkmaz da, “O bölgede her geçen gün yoğunlaşan bir hava kirliliği var. ÖZellikle yerel seçimlerden sonra bakır ve azot fabrikalarının çok daha fazla duman salınımı gerçekleştirdiğinin farkındayız. Eti Bakır gübre üretimine başlayacak. 180 bin metrekare alanı doldurup atık malzemeleri yığacağı bir alan yaratacak kendine. Denizin üzerine bu tür malzemelerin yığılmasının sakıncaları var. Buranın ÇED süreciyle alakalı hala bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.  

“ÇARŞAMBA’DA BİLİNEN FAY HATTI YOK”

Öte yandan Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz da Samsun’da geçen hafta merkez üssü Çarşamba olan depremle ilgili şunları söyledi: Çarşamba ve Terme’de zemin sıkıntılı. Problemli zeminlerimiz var burada. Biz hiçbir yeri zemine göre planlamıyoruz. Türkiye’de genel olarak böyle bir sıkıntı var. Orada bizim bildiğimiz bir fay kırığı yok. Ama bu orada olmayacağı anlamına gelmez. Orayla ilgili bir veri yok elimizde. Ciddi bir inceleme yapılması gerekiyor. 

“GELEMEN ÇİFTLİĞİ YARGIYA TAŞINACAK”

Gelemen Çiftliği’nin bir bölümünün sanayi alanına dönüştürülmesi ile ilgili söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat da, Çarşamba Ovası’ndaki tarım alanlarının gözden çıkarıldığını öne sürerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade etti.

Ayrıca meslek odası başkanları başta olmak üzere Av. Kerami Gürbüz, Ziraat Mühendisi Hayati Tosun da uzmanlık alanlarıyla ilgili önerilerini sundu, çevreye zarar vereceği öne sürülen projelerle ilgili nasıl bir yol izlenmesi konusunda yapılması gerekenleri dile getirdi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir