21 Ekim 2024

Miras Paylaşımında o kişiler artık pay alamayacak

0

Miras Paylaşımı, bir kimsenin ölümü veya hakkında gaiplik kararı verilmesi durumunda bu kişinin geride bıraktığı malvarlığı değerlerinin tespiti ve bu malvarlıklarının mirasçıları arasında miras payları oranında bölüştürülmesi anlamına gelir.

Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 kısmını alırken, geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit bölüştürülür. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 şeklinde olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit dağıtılır.

Ancak karı koca arasında bilinmeyen bir detay var ki uzman isim ortaya çıkardı. Ünlü Avukat Oğuz Yavuz, mirastan gelen malda diğer eş de hak sahibi olur mu? sorusundaki kritik ayrıntıya dikkat çekti.

MİRASTAN GELEN MALDA DİĞER EŞ DE HAK SAHİBİ Mİ?

Oğuz, diğer eşin hak sahibi olmadığını belirtirken, “Hukuken hayır. Eğer başka bir sözleşme yapmadıysanız mirastan gelen malda diğer eş hak sahibi değil. Benzer şekilde o malı satıp mesela bir araba alsanız, o arabada da boşanma durumunda eş hak sahibi olmuyor. Ama o maldan gelen kira kazancı yine eşlerin ortak malı sayılır veya boşanma olmaz. Eşlerden birinin vefatı gerçekleşirse diğer eş o maldan kanuni hakkını alacaktır” dedi.

Kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir