26 Ekim 2024

Samsun’da kuraklık alarmı! Mert Irmağı’nda su seviyesi azaldı

0

SAMSUN’DA KURAKLIK ALARMI

Artan nem oranıyla birlikte Samsun’da hava sıcaklığında da hissedilir şekilde değişmeler yaşandı. Son yılların en sıcak yaz sezonunu geçiren Samsun’da, dere ve ırmaklarda kuraklık gözlemlendi. 

Atakum ile İlkadım’ı birbirinden ayıran Kürtün Çayı ve İlkadım ile Canik ilçelerini birbirinden ayıran Mert Irmağında su seviyesi tamamen çekildi. Suyun çekilmesiyle birlikte bu iki bölgede de, yosun tutmuş zemin ve büyümüş otlar kameralara yansıdı. 

“ÖNCEDEN İNSANLAR BALIK TUTUYORDU”

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) sözcüsü Adnan Korkmaz Samsun Haber Medya Grubu’na yaptığı açıklamada;  “Ben yıllardır Mert Irmağının çevresinde oturuyorum. Önceden ırmağın su seviyesi çok yüksekti. Tabii ülke genelinde şuan maalesef kuraklık hakim. Dere ve ırmaklarımızın çoğu kurumuş durumda. Bugün Yeşilırmak ve Kızılırmakta da durum aynı. Önceden insanlar Mert ırmağında balık tutarlardı. Şimdi sular çekildi balık tutan da yok” dedi. 

“EKOSİSTEM BOZULDU”

İnsanoğlu eliyle ekosistemin bozulduğuna dikkat çeken Korkmaz; “Küresel ısınma olayını bir kaç aylık olaya bağlamamız mümkün değil. Bu uzun yıllar sonucu insan eliyle oluşan bir durum.  Ekosistem dengeleri bozuldu. Yüzyıllardır insanoğlu maalesef doğayı katletti. İnsanların gözünü para kazanma hırsı bürüdü. Son yıllarda doğa katliamları çok sık yaşandı. Küresel ısınmanın en önemli etkenlerinden biri de ağaçların yok edilmesidir. Maalesef dünyada bir çok noktada olduğu gibi Samsun’da da ağaç kıyımları oldu. Ağaçlar yok oldukça, iklimler değişmeye başladı. Ülkemizde ağaç kesimleri artık gelir kapısı olarak görünüyor. Bunun yanında doğaya en çok zarar da denizlerimizde yaşanıyor. Denizdeki dolgular da küresel ısınmayı tetikleyen etkenler. Bu sayede de hem insanların hem de ekokisteme faydası bulunan deniz canlılarının yaşam alanları yok ediliyor. Dünyadaki oksijenin yüzde 80’ini denizde bulunan yosunlar karşılıyor. Ancak biz dolgu yapa yapa, bunun da önüne kapattık maalesef. Bu gibi bir çok etken küresel ısınmaya sebeptir. Bunun yanında kentteki çarpık kentleşme ve beton yığınlarıdır” diye konuştu. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir