24 Ekim 2024

Samsun’un eski adları

0

İLK OLARAK  

Samsun adının Yunanca “Amisos” kelimesinden geldiği ileri sürülüyor. Fakat kelimenin kökeninin eski Yunan öncesi döneme ait olduğu olduğu daha kuvvetli bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu kelimenin Palaskça kökenli olduğu kabul ediliyor. Böyelikle Amisos isminin Anadolu menşeli olduğu ihtimali ağır basıyor.

ROMA DÖNEMİ’NDEKİ ADI

  Dönemin Roma İmparatoru Pompeius M.Ö.64 yılında Amisos’a geldiği zaman şehrin ismini Pompeiopolis’e çeviriyor fakat bu isim kalıcı olmuyor. Amisos adı bundan sonraki dönemlerde de kullanılmaya devam ediyor.

TÜRKLER’DEN SONRA

Samsun adının ortaya çıkışına baktığımızda ise, Türkler’in bölgeye hakimiyet kurmasından sonra olduğunu görüyoruz. 12. ve 13. yüzyıldaki Türk kaynakları Samsun isminin kullanıldığını görülüyor. Aynı dönemde Batı kaynakları ise şehri, “Sampson” olarak adlandırıyor.

OSMANLI SANCAĞI

İlerleyen yıllarda da Samsun adıyla anılan şehir, sancak adı olarak “Canik” ismiyle kullanılıyor. Cumhuriyet döneminde gerçekleşen idari düzenleme ile vilayet haline getirilen şehir, günümüzde de hala Samsun adıyla anılıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir