24 Ekim 2024

Samsun’da fındık üreticisi tedirgin: Uyarı geldi

0

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Fındık fiyatının üreticilerimizi tatmin edecek düzeyde olması için TMO’nun bir an önce taban fiyatı açıklaması ve fındık alımına erken dönemde başlaması üreticilerimizin beklentisidir” dedi.

FINDIKTA YEVMİYELER BELLİ OLDU

Başkan Ergün, fındıkta hasat sezonunun yaklaştığını, işçi yevmiyesi ve diğer ücretlerin de belirlendiğini söyledi. Terme’de fındık işçi yevmiyesinin 800 lira olarak belirlendiğini kaydeden Ergün, “İşveren tarafından aşçı yevmiyesi ödenmemesine, 16 kişiden az işçi çalıştıran işverenlerin çavuş ücreti ödememesine, 16 ve daha fazla işçi çalıştıranlara çavuş ve çuvalcıya günlük bin 600 TL ödenmesine karar verilmiştir” dedi.

TMO’YA ÇAĞRI VAR

Fındık hasat sezonunun yaklaşmasına rağmen fındık alım fiyatlarının açıklanmamasının üreticide tedirginliğe yol açtığını ifade eden Başkan Ferda Ergün, “Bu tedirginliğin en önemli nedeni Toprak  Mahsulleri  Ofisi’nin (TMO) şu ana kadar yeni sezonda fındık alımı ve fiyatı ile ilgili bir açıklama yapmamasıdır. Fındık fiyatının üreticilerimizi tatmin edecek düzeyde oluşması için TMO’nun bir an önce taban fiyatı açıklaması ve fındık alımına erken dönemde başlaması üreticilerimizin beklentisidir. Yeni sezon üreticilerimize, çalışanlarımıza, işçilerimize, kamuoyuna, sektöre hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

KOKARCAYA DİKKAT

Ergün ayrıca fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününde zarara yol açan kahverengi kokarcaya yönelik de uyarılarda bulunarak şöyle konuştu:  “Son zamanlarda, fındık bahçelerimizde hızla çoğalan kokarcalar ürünlerimize ciddi zararlar vermektedir. Bu zararlıları kontrol altına almak ve fındık mahsullerimizi korumak adına, ilaçlamanın bu dönemde ve doğru şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Üreticilerimiz mutlaka bahçelerinde ilaçlama yapmalıdır.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir