25 Ekim 2024

Yeni liste ortaya çıktı: 46-52 yaş arasına sevindiren haber

0

Milyonlarca vatandaş, emekli olup düzenli bir gelire sahip olma hayali kuruyor. Türkiye’de çalışanlar için emeklilik sürelerini öne çekmek isteyenler için çeşitli yollar bulunuyor.

İşte bu yöntemlerden bazıları:

1. Annelere Özel Emeklilik Fırsatı

Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahipler. Üç çocuğa kadar yapılan borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl emeklilik süresinden kazanılabilir.

Bu imkandan yararlanabilmek için çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor. Ayrıca, staj yapan anneler için stajdan sonraki çocuklar için yapılan borçlanma ile işe giriş tarihi geri çekilebiliyor.

2. Askerlik Borçlanması

Erkek çalışanlar, sigortalı olmadan önce yaptıkları askerlik süresini borçlanarak emeklilik sürelerini geri çekebilirler. Bu sayede, en az bir yaş erken emeklilik mümkün olabiliyor.

3. On Yıl Prim ve Kısmi Emeklilik

15 yıl sigortalılık ve 3600 prim gününü tamamlayanlar, daha fazla çalışmadan emekli olma hakkına sahip oluyor. Bu yöntemde yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a çıkıyor. Ancak 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için farklı koşullar geçerli.

4. Yüzde 60 Rapor ile Malulen Emeklilik

Çalışma gücünü en az yüzde 60 kaybeden sigortalılar, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyorlar. Bu durum için en az 1800 gün prim gerekiyor ve yaş şartı aranmıyor. Ancak malulen emekliler, çalışmaya devam etmeleri halinde emekli maaşlarını kaybedebiliyorlar.

5. Vergi İndirimi ile Engelli Emekliliği

En az yüzde 40 engelli olan çalışanlar, aldıkları vergi indirimi ile yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyorlar. Bu hak, işe giriş tarihlerine ve toplam prim günlerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

6. Yıpranma Payı ile Erken Emeklilik

Ağır işlerde çalışan bazı meslek grupları için sigortalılık sürelerine gün eklenerek ve işe giriş tarihleri geriye çekilerek erken emeklilik imkanı sunuluyor. Eklenen prim süresinin yarısı kadar süre yaş şartından düşülüyor.

7. Anneler için Ek Prim

Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelere, 1 Ekim 2008 sonrası ödenen primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre de yaş şartından düşülerek annelerin erken emekliliğini kolaylaştırıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir