26 Ekim 2024

Lüks araç kullananlar dikkat! Tek tek araştırılıyor

0

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda harcama yaptığı halde gelir beyanında bulunmayan mükelleflerin ardından şimdi de gelir beyanı bulunmayan lüks araç sahiplerinin izini sürüyor. VDK’nın bu adımı, Bakan Mehmet Şimşek’in “Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız” hedefi doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

LÜKS ARAÇLARIN GELİR BEYANI İNCELENİYOR

Vergi müfettişleri, lüks araç sahiplerinin bu araçları hangi gelirle edindiklerini ve bu geliri beyan edip etmediklerini araştırıyor. Yapılan incelemelerde, 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) markalı 7 bin 885 araç üzerinde çalışmalara başlandı. Bu araçlardan bazıları, gelir beyanında bulunmayan ya da şirket ortaklıkları bulunmasına rağmen kâr dağıtımı yapmayan mükelleflerin üzerine kayıtlı olarak tespit edildi.

KAYIT DIŞI GELİRLER ÖNCELİKLİ HEDEF

İncelemeler, kayıt dışı geliriyle lüks araç satın alan mükellefleri öncelikli hedef olarak belirliyor. Yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişi üzerine kayıtlı olduğu, bu kişilerden 2 bininin 7 bin şirkette ortaklığı bulunduğu ve yalnızca 300 şirketin kâr dağıtımı yaptığı belirlendi. Ayrıca, 780 aracın mükellef olmayan kişiler üzerine kayıtlı olduğu ve bu kişilerin herhangi bir gelir kaynağı bulunmadığı ortaya çıktı. Lüks araç sahiplerinden sadece 150’sinin gelir mükellefiyeti olduğu ve bunlardan 100’ünün kârının 1 milyon liranın altında olduğu saptandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir