20 Ekim 2024

Samsun Vezirköprü’nün eşsiz güzelliği: Kunduz Ormanları

0

KONUMU VE ULAŞIMI

Vezirköprü sınırları içerisinde yer alan Kunduz Dağı şehir merkezinden 51 km uzaklıktadır. Asfalt bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Vezirköprü, karayolu ile Samsun’a 115 km., Havza’ya 20 km., Merzifon’a, 40 km., Durağan’a 60 km. ve Amasya’ya 61 km. uzaklıktadır. Yeşil örtüsü ile benzersiz bitki örtüsü ile benzerlerinden ayrılır. Ortasından geçen akarsu ile ziyaretçilerine huzur verir. Keltepe olarak adlandırılan bölüm en yüksek yerlerinden birisidir. Diğer tarafta Sarıçiçek yaylası ise diğer yüksek tepelerinden biridir.

ÜÇ MORFOLOJİK ÜNİTE

Kunduz Dağı ile Vezirköprü arasında; havza tabanı, platoluk alanlar ve dağlık alanlar olmak üzere üç morfolojik ünite ayırt edilebilmektedir. Doğu-batı uzanımlı olan dağın turizm amaçlı yararlanılan kesiminin ortalama yükseltisi 1100-1500 m. ‘ler arasındadır. Kunduz Dağı’nın en yüksek yeri 1791 m. ile Keltepe’dir.

SAKLI CENNET

Yaz aylarında yayla turizmine de ev sahipliği yapan Kunduz Ormanlarında, her sene çeşitli festivaller yapılmaktadır. Bu saklı cennet gerek çevre iller ve ilçelerden gerekse yurt genelinden gelen misafirlere ev sahipliği yapmaktadır.

GEYİKLERİN YUVASI

Ayrıca yaban hayatının en zarif canlıları olan geyiklerin doğal yapıyla özdeş bir ortamda üretimlerinin sağlandığı ender çiftliklerden biri olan geyik üretme çiftliği Kunduz Ormanlarındadır. Çok sayıda geyiği sessiz huzurlu ve doğal ortamlarında izleyebilirsiniz.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir