24 Ekim 2024

Ehliyet sisteminde yeni dönem: Yaş sınırını geçenler araç kullanamayacak

0

EHLİYET YAŞ SINIRINA AÇIKLIK GETİRİLDİ

Okuyuculardan gelen sorular üzerine açıklama yapan Tamer Heper, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen şartlara göre, ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Heper, büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını aşmamış olmaları gerektiğini belirtti.

YAŞ SINIRI 69’A ÇIKARILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, koronavirüs salgını ve artan ticaret hacmi nedeniyle yaş sınırını 69’a yükseltti. Bu düzenleme, deprem sonrası sürücü eğitimlerindeki aksama ve yetersiz yeni sürücü arzı nedeniyle 2024 sonuna kadar geçerli olacak. Ancak, 68 yaşını doldurup 69’a giren sürücüler ticari araç kullanma haklarını kaybedecek ve başka iş arayışına yönelmek zorunda kalacak.

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ’NDE BELİRTİLEN ŞARTLAR

Açıklamada aynen şu ifadelere yer verildi:

“Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar:

26 YAŞINDAN GÜN ALMIŞ, 66 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMASI GEREKİYOR

MADDE 34 – (1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin;

a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları,

b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları,

c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.

Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Aralık 2023’te yayınladığı yazı ile dünyada ve ülkede korona salgını normalleşme süreciyle ticaret hacminde yaşanan artış dolayısıyla sektörde mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi için geçici düzenlemeye gidildi. Ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için 66 olan yaş sınırlaması, 31 Aralık 2023’e kadar ’69 yaşından gün almamış olmak’ şeklinde değiştirilerek uygulamaya konuldu.

Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle sürücü eğitimlerinin olumsuz etkilenmesi sonucu sektörün ihtiyacı olan yeni sürücü arzı da yetersiz kaldı. Bu kapsamda kara yoluyla yapılan ticari taşımacılık faaliyetlerinde oluşabilecek mağduriyetin önüne geçilebilmesi için düzenlemenin süresi 2024 sonuna kadar uzatıldı. Yani, okuyucum 68 yaşını doldurmuş, 69’dan gün almaya başlamış ise (üzülerek) başka iş arama tarihi gelmiş gibi görünüyor.”

80 YAŞINI DOLDURANLAR İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

65 yaşını geçen sürücüler, ehliyetlerini her 3 yılda bir yenilemek zorunda kalırken, 80 yaşını aşan sürücüler için bu süre 2 yıla indirilmiştir ve 2 yılda bir yenileme yapılması gerekecektir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir