25 Ekim 2024

Bakan Işıkhan Samsun’da kadın istihdamı projesi tanıtımında pozitif ayrımcılığın hakkını verdi

0

TALEBİ ALKIŞLARLA KARŞILANDI 

Bakan Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak ve “İş Pozitif Kadın İstihdamı Projesi Tanıtım Toplantısı’na katılmak üzere Samsun’a geldi. Konuşmaya başladığı ilk dakikalarda programı ayakta takip eden kadınları işaret eden Bakan Işıkhan, “Beyefendilerden rica ediyorum hanımefendilere yer verelim, bugün onların günü. Kadın istihdamı için çok önemli” dedi. Bakan Işıkhan’ın bu davranışı salonda alkışlarla karşılanırken, ‘pozitif ayrımcılığın’ benimsenmesi noktasında örnek olarak dile getirilmesi dikkat çekti. 

“İL İL DOLAŞIYORUZ”

“Karadeniz’in kaptan köşkü Samsun’un güzel insanlarıyla, emektar kadınlarıyla bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum” diyen Işıkhan, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle projenin duyurusunu yaptıklarını anımsatarak, “Projemizi tüm bölgelerimize ve 81 ilimize duyurmak için Türkiye turuna çıktık. 2 aydır bölge bölge, il il dolaşıyoruz. 7 bölgemizin tamamında bu toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Bugün Milli Mücadele’nin işaret fişeğinin yakıldığı Samsun’dayız. Nasıl ki Milli Mücadele bu topraklarda güçlenip harekete geçtiyse, ülkemizin geleceği adında önemli bir mücadele alanı olarak gördüğümüz istihdam politikalarımızı güçlendirecek bu projemizin de burada hayata geçmesini ve güçlenmesini istedik. ” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIN GÜCÜ OLMADAN HEDEFE ULAŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Kadın istihdamının üzerinde 21 yıldır hassasiyetle durduklarını belirten Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geleceğin güçlü Türkiye’sine giden yol kadın, erkek her bir insanımızın sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde imkanlar ölçüsünde yer aldığı ve katıldığı topyekun bir seferberlik şuurundan geçmektedir. Bu sebeple geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi önümüzdeki yüz yılda da kadınlarımızın gücüne ve desteğine ihtiyacımız var. Biz kadını baş tacı yapan bir inancın ve kültürün mirasçılarıyız. Gerektiğinde cephede mücadele veren, gerektiğindeyse kültürde, sanatta, edebiyatta sosyal ve ekonomik alanlarda kalkınmayı sağlayan kadınlar, bu toprakların bağrında yetişmiştir. Binlerce yıllık tarihimizde ve ülkemizin kuruluş yıllarında olduğu gibi son 21 yılda da ülkemizin gerçekleştirdiği kalkınma ve ilerleme hamlesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yol ile birlikte kadınlarımız emek ve çabaları ile aktif rol oynamıştır. Türkiye, kadınlarının, annelerinin, büyük fedakarlıkları sayesinde bugünlere gelmiştir. Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız da mümkün değildir. Bu sebeple kadınlarımızın toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını destekleyecek projeler geliştirme gayreti içerisindeyiz.”

“ÇALIŞAN ÜRETEN KADINLARIMIZI DESTEKLİYORUZ”

Işıkhan, kadınların yenilikçi bakış açısına, çözüm odaklı fikirlerine ihtiyaçlarının olduğuna vurgu yaparak, “Bu alanda somut, kalıcı çözüm mekanizmaları üretiyor, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarına yönelik politikalar üretiyoruz. Sağlıktan eğitime, sanattan spora, bürokrasiden siyasete her zaman yanlarında olduğumuz gibi; çalışmak, üretmek, ülkemize ve milletimize değer katmak isteyen bütün kadınlarımızı destekliyoruz. Bakanlık olarak istihdam nitelikli işgücü ve sosyal güvenlik hizmetlerimizde kadınlar, her zaman özel olarak politika geliştirdiğimiz gruplar arasında yer almaktadır. Gerek projelerle, gerekse mevcut programlarımızla kadın istihdamını önceliyoruz. Bu noktada özellikle kamu istihdam kurumumuz İŞKUR vasıtasıyla yürüttüğümüz proje ve Aktif İşgücü Programlarımızla kadınların istihdam edilebilmelerini destekliyoruz” dedi.

“HAYATIN HER ADIMINDA KADINLARIN YANINDAYIZ”

Bakan Işıkhan, İş-Pozitif Projesi kapsamında 10 Bakanlığın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kurduklarını söyledi.

İş-Pozitifin, istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin, çevrim içi olarak bir araya gelebileceği bir iş birliği sitemi olduğunu kaydeden Işıkhan, “Biz biliyoruz ki kadına sağlanan pozitif ayrımcılık ülkemizin ve milletimizin geleceğine sağlanan pozitif ayrımcılıktır. Bu anlayışla mesleki danışmanlıktan sosyal güvenliğe varıncaya kadar çalışma hayatının her adımında kadınların yanındayız” diye konuştu.

“KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ”

Bakan Işıkhan, çalışma hayatında kayıt dışılığın en önemli problemlerden biri olduğuna değinerek, şunları aktardı:

“Kayıt dışılık, özellikle kadınların sosyal güvenliğini ve geleceğini tehdit etmektedir. Bu projeyle inşallah bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız. Böylece kadınlarımızın kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla girişimciliğin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine yönelik önemli bir katkı sağlamış olacağız. Projeden, kamu kurum ve kuruluşları, 81 ilde yaşayan kadınlar, İŞKUR’da kayıtlı olan kadın işsizler, Sanayi ve Ticaret Odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları, kadın kooperatifleri yararlanabilecektir değerli arkadaşlarım. Kadınların işgücüne katılımı hem işgücü piyasasının genişlemesine ve üretkenliğin artmasına yardımcı olacak, hem de sosyal güvenlik sistemimizin de daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır.”

“HAK ETTİĞİ NOKTAYA GETİRECEĞİZ”

Kadın istihdamının sürdürülebilir bir ekonominin tesis etmesinin yanı sıra sosyal uyum ve katılımı da beraberinde getireceğinin altını çizen Işıkhan, “Bu kapsamda hedefimiz daha fazla politika geliştirmektir. Önümüzdeki süreçte kadın istihdamını arıtacak çalışmalarımız hususunda ise eğitim ve beceri geliştirme, kadınları teşvik eden vergi ve finansal indirimler, girişimcilik ve KOBİ destekleri, kadın işletmelerine destek, kadınlar için özel istihdam programları, özellikle iş ve aile yaşamını uyumlu hale getirecek kadın dostu iş politikaları başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla birlikte toplumun her kesimini bu sürece dâhil edebileceğimiz toplumsal katılım ve ortaklık kurma başlıklarımızla inşallah bu süreci hak ettiği noktaya getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE YÜZYILI YAPACAĞIZ”

Bakan Işıkhan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı;

Samsun’un kahraman kadınları çok iyi bilir ki Milli Mücadele sürecinde kadınlar, büyük fedakarlıklar göstererek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda çok önemli roller üstlenmişlerdir. Milli Mücadele’nin ardından ülkemizin en zor zamanlarında çalışarak, üreterek toparlanma sürecimize omuz vermişlerdir. Bugün de yine aynı güçte çalışarak, üreterek toplumsal ve iktisadi kalkınmamıza katkı sağlayan emektar kadınlarımızla birlikte cumhuriyetimizin 2. Yüzyılını inşallah Türkiye Yüzyılı yapacağız. Bu yüzden 100 yılın kadın istihdamını gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz bu projeye milli müdafadan milli kalkınmaya Türkiye Yüzyılının kadınları adını verdik. Başta üreten tüm kadınlar olmak üzere ülkemize hayırlı olsun. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir