28 Ekim 2024

IBAN’a para gönderenler dikkat! Artık zorunlu

0

Son dönemde enflasyondaki artışla birlikte birçok ürün ve hizmetin fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Bu durum, ödemelerin nakit yerine IBAN numarası kullanılarak yapılmasını daha yaygın hale getirdi. Artık ödemeler bankalar aracılığıyla yapılırken, IBAN’a para gönderenlere önemli bir uyarı yapıldı: Açıklama kısmını boş bırakanlar zor durumda kalabilir.

IBAN’A PARA GÖNDERENLER DİKKAT

Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, banka hesaplarına IBAN kullanarak para gönderenlerin açıklama kısmına aldıkları hizmet veya borç ödemesi gibi detayları mutlaka yazmaları gerektiğini belirtti.

Saygın, mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla nakit para kullanımının azaldığını ve IBAN üzerinden yapılan para transferlerinin arttığını vurguladı. Ancak bu kolaylıkların bazı sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

AÇIKLAMA KISMINI BOŞ BIRAKMAYIN

Saygın, IBAN’a para gönderirken açıklama kısmına bir not düşmenin önemini özellikle vurguladı. Borçlar Kanunu’nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak değerlendirileceğini hatırlattı.

“Eğer açıklama yapmazsanız, bu para karşı tarafa olan borcunuzu ödediğiniz anlamına gelir,” diyen Saygın, bu durumun önüne geçmek için açıklama yazmanın zorunlu olduğunu söyledi.

MUTLAKA AÇIKLAMAYA BUNU YAZIN

IBAN üzerinden kira ödemesi yapan kişilerin ise açıklama kısmına sadece “kira” yazmalarının yeterli olmayacağını belirtti. Bunun yerine, “2024 Ağustos ayı kirası” veya “2024 Ağustos ayı kirası” gibi, ödemenin hangi aya ait olduğunu belirten ifadelerin yazılması gerektiğini, böylece ileride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilebileceğini söyledi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir