26 Ekim 2024

Samsun’da ziraat odası başkanlarından kahverengi kokarca açıklaması

0

Samsun’un özellikle  sahil kesimlerinde etkili olan kahverengi kokarca yüzünden fındıkta randımanın düşmesi sonucu üreticiler zor duruma düştü. Terme, Çarşamba ve Salıpazarı Ziraat Odaları Başkanları bir araya gelerek, kahverengi kokarcanın fındığın yanı sıra diğer ürünlere de zarar verdiği belirterek, sorunun çözümü için destek çağrısında bulundu.

ORTAK AÇIKLAMA

Üreticilerin karşılaştığı zor durum nedeniyle Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ortak bir açıklama yaptı.

Çarşamba Ziraat Odası’nda bir araya gelen başkanlar, kahverengi kokarcanın fındığa verdiği zararın yanı sıra diğer ürünlerde de büyük hasara yol açtığını belirtti.

ÜRÜNLER TEHDİT ALTINDA

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun’da yoğun bir şekilde kokarca görülmektedir. Tüm ürünlerimiz tehdit altındadır. Sadece fındıkta değil, mısır, kivi ve sebzelere de zarar vermektedir. Zaten bu sene sebze para etmediği için çiftçilerimiz büyük bir sorun yaşamaktadır. Herkesin elini taşın altına koymasını istiyoruz. Üreticilerimiz önümüzdeki kış döneminde kokarca böceğinin evlere sığınma yeri olarak geleceği için ilaçlamalarını yapmaları gerekiyor.” 

“ZARAR YÜZDE 60”

Kahverengi kokarca zararlısının Termeli üreticilere büyük zararlar verdiğini söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Fındıkta yüzde 60’a varan zarar var. Üreticimiz bitmiş durumda. Çiftçimiz fındığı kaybetti. Mısırını kaybediyor, soyayı kaybetmek üzere. Yani tarım ovası şu anda bitmek üzere.”dedi.

“ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA”

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise, “Maalesef kahverengi kokarca bölgemizin tamamında etkili. Tüccar arkadaşlarımız ile yaptığımız görüşmelerde, kendilerine gelen fındıkların randımanının 40’ın altında olduğunu söyledi. Çiftçimiz mutsuz. Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık bölgemizde yaklaşık 92 bin ton fındık bekleniyor. Zannediyorum ki bunun yüzde 40 kokarca zararlısından dolayı kayıp olacak. Çiftçi zor durumda” diye konuştu.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Bu arada, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı da yaptığı açıklamada, kendi ilçelerinde kahverengi kokarcadan kaynaklı zararın yok denecek kadar az olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti: “Son günlerde kahverengi kokarcayı öne sürerek, ‘üründe aşırı çürük var’ bahanesiyle, çiftçilerimizin alın terini ucuza kapatmak istemektedirler. Bunun için çiftçilerimizi ve tüccarı uyarıyorum. Ayvacık ilçemizde, diğer vilayetlerde ve ilçelerde olduğu gibi, yoğun bir kahverengi kokarca çürüğü bulunmamaktadır. Onun için başka ilçeleri baz alıp, Ayvacık ilçesinde de aynı oranda çürük var diyerek, çiftçimizin alın terine ola ki sakın göz dikmeye kalkmayın. Bunun adım adım takipçisiyiz. Tekrar söylüyorum. Ayvacık ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı yok denecek kadar azdır. Kimse bunu bahane edip, çiftçimizin elindeki fındığı ucuza kapatmaya kalkmasın. Başkan Erdal Avcı, TMO ödemelerinin de erkene alınması konusunda görüşmelerden olumlu sonuç alınabileceği bildirdi.

FINDIK UCUZLADI

Öte yandan, Ordu’da kahverengi kokarca yüzünden randımanın 35-40 arasına düşmesi sonucunda, bu fındığın piyasada 60 liradan işlem gördüğü de öğrenildi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir