25 Ekim 2024

İYİ Partili Erhan Usta Çarşamba’da: “Fındık üreticisi battı”

0

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, kahverengi kokarcanın fındığı tarumar ettiğini öne sürerek, hükümete eleştirilerde bulundu.

 MAHSULÜ 30-40 LİRAYA SATTI

Usta, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy ile birlikte Çarşamba ilçesi Paşayazı Mahallesi’nde fındık bahçelerini ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. Yaptığı incelemeler sonucu yaklaşık 500 bin ailenin geçimini sağladığı ve 2 milyar doları bulan ihracat değeri ile Türkiye’nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındığın geleceğinin tehlike altında olduğunu iddia eden Usta, “2017 yılında Doğu Karadeniz’de görülen, hiçbir önlem alınmadığı için hızlı ve artarak Samsun’a kadar gelen, fındık başta olma üzere tüm meyve ve sebzelere zarar veren ‘kahverengi kokarca böceği’ bu sene de mahsulü tarumar etti. Hükümet yetkilileri ise 3-5 tane afiş asmakla yetindi. Bu yıl hükümet, fındığın kilosunu 130 TL olarak belirledi. Artan girdi maliyetleri, ilaçlama masrafları, günlük işçi ücretleri ve yüksek enflasyon ortamı düşünüldüğünde, bu fiyatın 170 TL olması gerekirdi. Ne yazık ki kokarcanın zarar vermediği, en sorunsuz fındığın kilosu bile 100 TL ancak ediyor. Piyasa ise ürün hasar görmese bile ucuz alım yapmak istiyor. TMO’nun 45 günlük vadeli ödemesi, piyasaya geç girmesi, zehirli böceğin ürünü çürütmesinden sonra; bırakın 100-130 TL’yi, vatandaş fındığının kilosunu 30-40 TL’ye sattı. Yani battı” dedi.

“HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMELİ”

Kahverengi kokarcayla ilgili yapılması gerekenleri sıralayan Usta sözlerini şöyle sürdürdü: “Kahverengi kokarca böceği ile topyekün mücadele edilmeli, devlet öncülüğünde toplu ilaçlama yapılmalı, ilaçlara gelen fahiş zamlar engellenmelidir. Son dönemde fiyatları 200 TL’den 800 TL’ye kadar çıkan ilaçlar, ziraat odaları eliyle makul fiyattan çiftçiye ulaştırılmalıdır. 
Kısa vadede faydalı olacak olan ilaçlamanın dışında; uzun dönemde etkili olacak samuray arıları kolonileri kurup, çiftçilerimiz bu zararlıdan kalıcı olarak kurtarılmalıdır. TMO’nun 45 gün vadesi 10 güne düşürülmeli, alım konusunda daha istekli olmasının sağlanması gerekmektedir. Fındık üreticilerimizin sorunları göz ardı edilmemeli; ülkemizin bereketli topraklarında yetişen bu değerli ürün, hak ettiği değeri görmelidir.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir