23 Ekim 2024

Açlık sınırı asgari ücreti geçti!

0

Birleşik Kamu İş tarafından yapılan son araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de açlık sınırı 21 bin liraya yaklaşırken, yoksulluk sınırı 64 bin 157 liraya yükseldi.

Maaşlarda herhangi bir artış yapılmadığı ve ekonomik koşulların giderek zorlaştığı bu dönemde, artan açlık ve yoksulluk sınırları dikkat çekti.

Son yıllarda Türkiye, derinleşen ekonomik kriz nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyor. Bu durumun toplumsal etkileri her geçen gün daha belirgin hale gelirken, yoksulluk da bazı kesimlerde giderek daha fazla hissediliyor. Birleşik Kamu İş’in Ağustos 2024 verilerine göre, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli harcama miktarı açlık sınırı olarak 20 bin 958 lira olarak belirlendi. Bu rakam bir önceki aya göre 182 lira artış gösterdi.

EMEKLİ MAAŞLARI AÇLIK SINIRININ YÜZDE 59,6’SINI KARŞILIYOR

Yoksulluk sınırı ise 64 bin 157 liraya çıkarak bir önceki aya göre bin 855 lira artış gösterdi. Son bir yıl içinde açlık sınırı 7 bin 257 lira, yoksulluk sınırı ise 25 bin 884 lira yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, asgari ücret açlık sınırının 3 bin 956 lira altında kalırken, yoksulluk sınırının sadece yüzde 26,5’ini karşılayabiliyor. En düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 59,6’sını karşılayabiliyor.

 FİYATLARINDA ÜÇ HANELİ ARTIŞ

Birleşik Kamu İş’in araştırmasında, gıda fiyatlarındaki artışlar da dikkat çekti. Ankara’daki büyük marketlerde et, balık ve yumurta fiyatları bir önceki aya göre 24 lira artarken, bir yıl önceki fiyatlara göre 2 bin 361 lira artarak toplamda 6 bin 109 liraya ulaştı.

TAZE MEYVE FİYATLARI EN ÇOK ARTAN KATEGORİ

Yaz mevsimine rağmen taze meyve fiyatlarında en büyük artış yaşandı. Taze meyve fiyatları, bir aylık değişimde 111 lira, sekiz aylık değişimde 587 lira ve yıllık değişimde 847 lira artış gösterdi. Artışın temel nedeninin artan akaryakıt fiyatları nedeniyle nakliye giderlerinin yükselmesi olduğu tahmin ediliyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir