22 Ekim 2024

Girişler durduruldu! Türk vatandaşlarına 2 yıl boyunca vize verilmeyecek

0

Son yıllarda Türk vatandaşlarının vize başvurularına yüksek oranda red yanıtı gelmeye devam ederken, ABD’den dikkat çekici bir adım geldi. İkili ilişkilerde yaşanan gerilimler vize başvuru sürecine de yansıdı ve ABD, Türkiye’den yapılacak vize başvurularını 2026 yılına kadar erteledi.

Tatil sezonunun sonlarına yaklaşırken, pek çok Türk vatandaşı bu yılki tatillerini yurt dışında geçirmek amacıyla Schengen vizesi başvurusunda bulundu. Ancak Avrupa ülkeleri, Türkiye’den gelen başvurulara son yılların en yüksek red oranını verirken, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki vize sorunları da yeni bir boyut kazandı.

TÜRKLERE 2026 YILINA KADAR VİZE RANDEVUSU YOK

Avrupa’nın ardından Türkiye’den en fazla vize başvurusu yapılan ülke olan ABD, son yıllarda bozulan ikili ilişkiler nedeniyle vize başvuru sürecinde değişiklikler yaptı. Önceki yıllarda sağlanan daha yüksek kontenjanların aksine, ABD şu anda Türk vatandaşlarına çok daha sınırlı kontenjanlar sunuyor. Bu durum, vize randevu sisteminin tıkanmasına yol açtı.

Yüksek başvuru sayısına rağmen sınırlı kontenjanlar nedeniyle, 2026 yılına kadar vize randevularının tamamen dolduğu belirtiliyor. Bu durum, ABD’ye turist olarak gitmek isteyen bir Türk vatandaşının, acil bir durum söz konusu değilse, en erken randevuyu 2026 yılının Ocak ayında alabileceği anlamına geliyor.

RET ORANLARI YÜZDE 20’YE ULAŞTI

Türkiye’de yaşanan vize sorunu, yüksek enflasyonun etkisiyle daha da karmaşık bir hal aldı. Ege ve Akdeniz gibi turistik bölgelerdeki fiyatların Avrupa standartlarını aşması, vatandaşları yurt dışı tatil seçeneklerine yöneltti. Ekonomik olarak daha uygun olan Balkan ülkeleri ve birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin ortalama fiyatlarının Türkiye’den daha cazip olduğunu düşünen vatandaşlar, vize başvurularına yoğun ilgi göstermeye başladı.

Artan başvuru talepleri karşısında AB ülkeleri, randevu tarihlerini yılın son çeyreğine ertelemeye başladı ve red oranlarını tarihin en yüksek seviyesi olan yüzde 20’ye çıkardı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir