20 Ekim 2024

Elektrik faturalarında o ücret kalkıyor! Yarın yürürlüğe girecek

0

Elektrik faturalarıyla ilgili önemli bir karar alındı. Sabah’ın haberine göre, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Eylül ayında elektriğe zam yapılmayacağını duyurdu. Bu karar, perşembe günü gerçekleşen kurul toplantısında alındı ve tüketicilere büyük bir rahatlama getirdi.

Zam yapılmaması kararıyla, 100 kilovatsaat (kWh) elektrik tüketimi olan bir mesken abonesinin faturası 207,23 TL olarak kalmaya devam edecek.

FATURALARDA DEVLET DESTEĞİ

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünya genelinde enerji fiyatları yükselirken, Türkiye’de uygulanan sübvansiyonlar sayesinde tüketiciler daha düşük faturalar ödüyor. Mevcut desteklerle, 1000 liralık bir elektrik faturasının 600 lirası devlet tarafından karşılanıyor.

Doğalgaz faturalarında ise 1000 liralık bir faturanın 700 lirasını devlet ödüyor. 2023 yılında toplam destekleme tutarı 280 milyar lirayı aşarken, 2024’te bu rakamın 584 milyar liraya çıkması bekleniyor.

MİLYONLARCA HANEYE DOĞRUDAN DESTEK

Enerji desteği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 3 milyon 721 bin haneye ulaşıyor. İhtiyaç sahibi ailelere 75 kWh ile 150 kWh arasında değişen elektrik tüketim desteği sağlanıyor. Bu yıl verilen toplam destek miktarının 10 milyar TL’yi aşması bekleniyor.

O ÜCRET KALDIRILIYOR

Bir diğer önemli düzenleme ise ihtiyaç sahibi hanelerden alınan güvence bedeliyle ilgili. Artık, faturalarını düzenli ödeyen abonelerden bu bedel alınmayacak. Ayrıca, perakende satış sözleşmeleri kapsamında unutulmuş ve iade edilmeyen güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir