21 Ekim 2024

YouTube ve sokak röportajlarında kurallar değişiyor

0

İzmir’de bir sokak röportajı sırasında Instagram’a erişim engeli getirilmesini eleştiren Dilruba Kayserilioğlu’nun cezaevinde tutulmasına yönelik tepkiler devam ederken, Şahin, sokak röportajlarının ve video platformları YouTube’un yeni kurallara tabi olacağını belirtti. Şahin, sokak röportajlarının iftira ve yanlış bilgi içermemesi gerektiğini, YouTube üzerinden yayın yapanların ise RTÜK’ten lisans almak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Bir televizyon yayınına katılan RTÜK Başkanı, sokak röportajları ve YouTube’un düzenlenmesi konusunda detaylı bilgi verdi.

Şahin, gündüz kuşağındaki programlara ilişkin şikayetlerin arttığını ve bu alanda bazı önlemler alacaklarını vurguladı. Ayrıca, sokak röportajlarının denetim altına alınacağını, iftira ve yanlış bilgilendirme yapılmasının önüne geçileceğini belirtti.

YouTube ile ilgili düzenlemelere de değinen Şahin, platformun kapatılmasının değil, düzenlenmesinin hedeflendiğini söyledi. YouTube üzerinden haber ve program yapanların RTÜK’ten lisans almasının zorunlu hale geleceğini belirten Şahin, bu lisansın 10 yıllık sürecek ve yıllık ödemeler gerektireceğini ifade etti. Ayrıca, YouTube ve diğer dijital medya platformlarından elde edilen yayıncılık gelirinin yüzde 1,5’inin alınacağını açıkladı.

Açık Radyo’nun lisansının iptal edilmesine neden olarak şikayetlerin ve ceza uygulamasının gerekçe gösterildiğini belirten Şahin, sosyal medya platformları hakkında da açıklamalarda bulundu. Instagram ve diğer platformların kapatılmasının BTK denetiminde olduğunu ve kişisel görüşüne göre bu kararların yerinde olduğunu dile getirdi.

RTÜK üyelerinin seçimi ve uygulanan kurallar hakkında da bilgi veren Şahin, RTÜK’ün bağımsız bir kurum olduğunu, ancak siyasiler tarafından seçilen üyelerin yer aldığı mevcut sistemin işleyişinden memnun olduğunu belirtti. En fazla şikayetin diziler ve gündüz kuşağı programları hakkında olduğunu söyleyen Şahin, yorumları kapatmasının sebebi olarak ise hakaret ve tehditlere karşı korunma ihtiyacını gösterdi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir