21 Ekim 2024

Samsun’da fındık eylemi! Üretici TMO’ya seslendi

0

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, kahverengi kokarcanın fındığa büyük zararlar verdiğini ve ticaret ahlakına uygun olmayan randıman vurgunu bir uygulamayla karşı karşıya olduklarını, öne sürerek, “TMO çürük ve bozuk fındık oranını yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarmalı, ödemeleri 10 gün içerisinde yapmalı, Türk çiftçisinin fındık üreticisinin yanında olduğunu ispatlamalı” çağrısında bulundu.

RANDIMAN VURGUNU İDDİASI

Ayvacık Meydanı’nda düzenlenen eyleme üreticiler, “fındıkta adalet”, “tarlaya ortak olmuş kokarca”, “Ferrero defol”, “efendiydik köle olduk” döviz ve pankartlarıyla katıldı. Ayvacık Meydanı’nda sorunları dile getiren Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “Fındık hasadının yapılıp piyasaya arz edilmeye başladığı bu günlerde, bugüne kadar görülmemiş artık bu kadarda olur mu dedirten ticaret ahlakına uygun olmayan randıman vurgunu olarak nitelendirdiğimiz uygulama ile karşı karşıyayız. Bugüne kadar 9-11 milimetre vasıflı fındık olarak sayılırken hala TMO tarafından vasıflı fındık olarak kabul edilen fındığın, şimdi buruşuk ve bezik olarak değerlendirilmesi, hangi kriterlere uyduğunu bir de gelsin Ayvacık meydanında çiftçilerimize anlatsınlar. Geçen sene 50 randıman fındık en az 100 lira ederken bu sene nasıl oluyor da 90, 100, 105 lira oluyor?” dedi. 

“KOKARCAYA KARŞI SEFERBERLİK İLAN EDELİM”

Rekoltenin yine tutmadığını öne süren ve kahverengi kokarcaya karşı seferberlik ilan edilmesi gerektiğinin altını çizen Avcı sözlerine şunları ekledi: “Dünyadaki fındık alanlarının arttığına dair haberler yayarak rekolteyi olduğundan çok yüksek göstererek algı oluşturanlar sizlere sesleniyorum. Ne zaman siz rekolte tahmini açıkladınız da bir kez dahi buna yakın bir rekolte gerçekleşti? Burada üreticilerimizin yıllardır fındığını güvenerek verdiği tüccarlarımızı ayrı bir kefeye koyuyoruz. 2017’de kahverengi kokarca Gürcistan’dan ülkemize girdiğinde ne çiftçilerimiz ne de ilgili bakanlıklar bunu çok umursamadı. Artvin,Rize, Trabzon, Giresun, Ordu derken gele gele Samsunumuza kadar dayanmıştır. Beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın misali aynı yılanın gün gelip bizi de sokacağını düşünmeyerek bu durumlara geldik. Hepimiz el ele verip seferberlik ilan edip bundan ilçemizi ve ülkemizi kurtarmalıyız. Ziraat odalarımızdaki tarım danışmanlarımız, Tarım İlçe Müdürlüklerimizdeki kıymetli mühendislerimiz hiçbir ücret talep etmeden her zaman olduğu gibi bu konuda da sizlerin hizmetindedir. Tek geçim kaynağımız olan fındığımıza el birliği olarak sahip çıkalım. TMO çürük ve bozuk fındık oranını yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarmalı, ödemeleri 10 gün içerisinde yapmalı. En azından ödemenin yüzde 50’sini 10 gün içerisinde kalanını 20 gün içerisinde yaparak Türk çiftçisinin, fındık üreticisinin yanında olduğunu ispatlamalı. Çiftçiyi vezir etmekte rezil etmekte özellikle bu yıl TMO’nun elinde.” 

Eyleme ayrıca CHP İlçe Başkan Vekili İlyas Bilal, Yeniden Refah Partisi Ayvacık İlçe Başkanı Ali Doğan, İYİ Parti İlçe Başkanı İsmet Çapaş, eski Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Okur, ziraat odası meclisi ve yönetimi, tarım danışmanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir