21 Ekim 2024

SGK harekete geçti: Bildirmeyene 20 bin TL ceza

0

SGK yetkililerince yapılan açıklamada, “5510 sayılı Kanunun ek 9. maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar, ay içinde çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrılmakta ve bu kapsamdaki sigortalılarımız 4/A, eski adıyla SSK çerçevesinde sigortalı sayılacaktır” denildi.

SGK yetkilileri, aynı zamanda kimlerin sigortalı sayılmayacağı konusuna da değinerek, “Üçüncü derece de dahil bu dereceye kadar iş verenin hısımları olan baba, anne, kardeş, çocuk, hala, amca, teyze ve dayı gibi akrabalar, ev hizmeti işlerini ifa etseler dahi iş verenle aynı konutta yaşadıkları sürece sigortalı sayılmayacaklardır. Fakat üçüncü dereceye kadar hısımlar ev hizmetinde çalışıp, aynı evde birlikte yaşamıyorlar ise sigortalı sayılmaktadırlar. Bu hısımlar dışında kalan ve ev hizmetlerinde çalıştırılmak üzere işe alınanlar, aynı evde ikamet etseler dahi ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılır” ifadelerini kullandı.

ELEKTRONİK ORTAMDAN BİLDİRİLEBİLİYOR

Binlerce kişiyi ilgilendiren açıklamada yer alan diğer detaylar şu şekilde: “Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimlerinin bu kişileri çalıştıranlar tarafından internet aracılığı ile de yapılabiliyor. e-Devlet üzerinden “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan ‘4/A 10 günden az süreli ev hizmetleri işveren başvuru sorgulama” kısmından bildirimde bulunulabileceğini ve internetten yapılan müracaat sonrası başvuru formunun ayrıca kuruma verilmesi gerekmiyor.

Bunun yanında cep telefonundan SMS göndererek de işlem yapılabilirken, sigortalı çalıştıracak kişinin bir defaya mahsus ‘İŞVEREN” yazıp boşluk bırakarak T.C. kimlik numarasını yazıp ‘5510”a kısa mesaj göndererek kendini kaydettirmesi, daha sonra çalıştıracağı kişinin T.C. kimlik numarasını ve ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini ‘5510”a kısa mesaj göndererek sigortalının tescil kaydı oluşturabilir.

Ayın farklı günlerinde çalışılması halinde ise her bir gün için ayrı kısa mesaj gönderilmesi gerekiyor. İşverenlerin ev hizmetleri çerçevesinde 10 gün ve daha fazla süre ile ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlamaları halinde ise kolay işverenlik çerçevesinde e-Devlet üzerinden işyeri tescil başvurularını yapabilirler. Gün ve kazanç beyanlarında değişiklik olmadığı sürece sistem tarafından otomatik oluşturulacak sigorta primlerini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebileceklerini, aylık olarak SGK”ye beyanname verilmesine gerek kalmayacak”

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Öte yandan, ev hizmetinde çalışanların sigortalı bildiriminin yapılmaması halinde iş verene her bir sigortalı için 1 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Brüt asgari ücret halihazırda 20 bin 2 TL olarak uygulanıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir