22 Ekim 2024

Eylül ayı kira zam oranı belli oldu

0

Kira artışları, enflasyon oranlarının belirlenmesiyle birlikte ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENECEK?

Eylül ayı kira artış oranı, 2024 yılı Temmuz ayında sona eren yüzde 25’lik zam sınırlaması nedeniyle, 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre belirlenecek. Bu düzenleme çerçevesinde, kira artış oranı Eylül ayında yüzde 64,91 olarak uygulanacak.

EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

Kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 64,91 olarak belirlenmesiyle birlikte, kira bedellerinde bu oran üzerinden bir artış yapılacak. Örneğin, mevcut kira bedeli 19 bin TL olan bir konutta, Eylül ayında yapılacak artışla yeni kira bedeli 31 bin 333 TL olacak. Bu hesaplama, mevcut kira bedelinin yüzde 64,91 oranında artırılmasıyla elde ediliyor.

GEÇMİŞ SINIRLAMALAR VE YENİ DÜZENLEMELER

Temmuz 2024 itibarıyla, kira artışında uygulanan yüzde 25’lik sınır kalktı ve bu tarihten itibaren kira artışları TÜFE oranına göre hesaplanmaya başlandı. Önceki yıllarda uygulanan yüzde 25’lik sınırlama, kiracıların kira bedellerini daha az bir oranla artırmalarına olanak sağlıyordu.

Ağustos ayı enflasyon verilerine göre, yıllık enflasyon oranının bir önceki ay yüzde 61,78’den yüzde 52,20’ye düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2024 yılı sonu için enflasyon beklentisi yüzde 42,84 olarak öngörülüyor. Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 3,23 artış göstermişti.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir