25 Ekim 2024

Bakan Yumaklı açıkladı: Çiftçiye bedava

0

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” başlıklı toplantı gerçekleştirdi. Bu planlama doğrultusunda belirli stratejik ürünleri, belirlenen havzalarda üreten çiftçilerin daha fazla destek alacağını ifade etti. Bitkisel üretim destekleme modelinin “temel destek”, “planlama desteği” ve “üretim geliştirme desteği” olmak üzere üç ana başlık altında toplandığını belirtti. Temel destekle, planlama dışındaki ürünler ile belirlenen havzalarda üretilen ürünlere yönelik mazotun yarısının ve gübrenin %25’inin karşılanacağını açıkladı.

ÇİFTÇİLER MAZOTUN TAMAMINI GÜBRENİN %50’SİNİ ALACAK

Türkiye genelinde üretim yapan tüm çiftçilerin temel destekten faydalanacağını vurgulayan Yumaklı, stratejik ürünlerin belirlenen havzalarda üretilmesi halinde ek destek sağlanacağını belirtti. Bu kapsamda çiftçiler, mazotun tamamını ve gübrenin %50’sini alabilecekler. Ayrıca, su kısıtı olan bölgelerde belirlenen şekilde üretim yapılırsa, gübre ve mazot desteğinin tamamının verileceği açıklandı.

SU KITLIĞI OLAN YERLERE SU DESTEĞİ VERİLECEK

Üretim geliştirme desteğinde ise organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve sertifikalı tohum kullanan üreticilere ek destekler sunulacağını ifade eden Yumaklı, ödemelerin nakit olarak yapılacağını duyurdu. Desteklerin arttığını örneklerle açıklayan Yumaklı, daha önce buğday için dekara 185 TL mazot ve gübre desteği verildiğini, bu rakamın yeni dönemde 634 TL’ye çıktığını belirtti. Su kıtlığı olan bölgelerde üretim yapan çiftçilere ise ilave olarak 342 TL destek verileceğini açıkladı. Benzer şekilde ayçiçeği için mazot ve gübre desteği 732 TL’ye, su kıtlığı olan bölgelerde ise 293 TL ek desteğe yükseldi. Nohut için destek 158 TL’den 488 TL’ye çıkarılırken, su kısıtı olan yerlerde ilave 195 TL ek destek sağlanacak.

Yumaklı, çiftçilerin önümüzdeki 3 yıl boyunca hangi ürünü hangi havzada ekmeleri durumunda alacakları desteği önceden bileceklerini belirtti. 2024 yılı için desteklerin açıklanmasının ardından, bu yeni modelle birlikte desteklerin artık 3 yıllık dönemler halinde duyurulacağını söyledi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir