28 Ekim 2024

Büyük şok! Kredi kartına gelecek 4 kısıtlama belli oldu

0

Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da, kredi kartlarına yönelik dikkat çekici ifadeler yer aldı. Milyonlarca kart sahibini ilgilendiren limit değişikliklerine dair sinyallerin ardından, hükümetin üzerinde çalıştığı 4 aşamalı kredi kartı planı ortaya çıktı. Bankacılık sektöründen edinilen bilgilere göre, kredi kartlarıyla ilgili atılacak adımlar şu şekilde özetleniyor.

Yapılan değişiklikle yüzde 4,25’e çıkarılan kredi kartı akdi faiz oranları, beklenen seviyede kart kullanımını azaltmaya yetmedi. Türkiye’deki yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla ekonomi yönetimi, kredi kartlarına yönelik 4 temel kısıtlama üzerinde duruyor.

Programda, kart limitleri ile kart sahiplerinin gelirleri arasındaki bağın koptuğu vurgulanırken, yapılacak yeni düzenlemeler netleşmeye başladı.

İşte 4 aşamalı kredi kartı düzenlemesi:

KREDİ KARTI LİMİTLERİ YENİ SİSTEMLE BELİRLENECEK

Yeni düzenleme kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne anlık gelir verilerini iletecek. Bu sayede bankalar, müşterilerinin SGK kayıtlarına dayalı güncel gelirlerine göre limit belirleyebilecek.

Yeni sistemle birlikte, bir yıldan kısa süredir kullanılan kartlarda limit, aylık net gelirin 2 katı, daha uzun süre kullanılan kartlarda ise 4 katı olarak belirlenecek. Bu durum, birçok kart limitinin düşeceği anlamına geliyor.

TAKSİT UYGULAMASINA SINIRLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hedefinde olan kredi kartı taksitlerine de kısıtlamalar geliyor. Yüksek enflasyon nedeniyle vade farksız taksitlerin azalmasına rağmen, tüketimi azaltmak için taksit seçenekleri sınırlandırılacak. Bankalar artık 12 ve 6 aylık taksitler sunamayacak ve taksit yapılabilecek sektörler de daraltılacak. Maksimum taksit süresi ise 3 ay olacak.

FAİZ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENECEK

Merkez Bankası’nın ocak ayında yayınladığı düzenlemeyle kredi kartlarına getirilen tavan faiz sınırı, yapılan faiz artırımlarının etkisini sınırlamıştı. Nisan ayında kredi kartı akdi faiz oranı yüzde 4,25’e yükseltilmişti. Ancak kredi kartı kullanımını azaltmak için, faiz oranlarının politika faizi seviyesine çekilmesi planlanıyor.

ASGARİ ÖDEME TUTARLARI ARTACAK

Kart sahiplerini yakından ilgilendiren bir diğer değişiklik, asgari ödeme tutarlarında yapılacak düzenleme olacak. Pandemi döneminde yüzde 20’ye indirilen asgari ödeme tutarı, 25 bin TL ve üzerindeki kartlar için yüzde 40 seviyesine yükseltilmişti.

Bu uygulama, birçok kişinin borcunu çevirme yöntemine başvurmasına neden olmuştu. Borç ödemelerini daha sürdürülebilir hale getirmek amacıyla, ekonomi yönetimi asgari ödeme tutarlarını artırmayı planlıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir