29 Ekim 2024

En sağlıklı kahve türü ortaya kondu

0

Kahve, kahve çekirdeklerinin kullanılması nedeniyle çoğu insan tarafından benzer görülebilir, ancak kahve çeşitleri arasındaki farklar sadece lezzetle sınırlı değildir. Uzmanlara göre, kahve türlerinin sağlığa etkileri de oldukça değişkendir. İşte yapılan araştırmalara göre, insan sağlığı için en faydalı kahve türü.

Kahve, Anadolu topraklarına 17. yüzyılda geldiğinden bu yana en popüler içeceklerden biri haline gelmiştir. Ancak, 1. Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı İmparatorluğu’nun Yemen’i kaybetmesiyle Türkiye’de kahve tüketimi, çayın popülaritesine yenik düştü.

Cumhuriyet döneminde çay yaygın olarak içilse de, son yıllarda kahveye olan ilgi yeniden artış gösterdi. Kahve, birçok insan için sabah rutininin vazgeçilmezi haline gelirken, sağlığa olan etkileri de sıkça gündeme geliyor.

SAĞLIĞA EN FAYDALI KAHVE TÜRÜ BELLİ OLDU

Kahve çekirdeklerinin türü ve yüksek kafein içeriği nedeniyle, pek çok insan tüm kahvelerin benzer özellikler taşıdığını düşünse de, bu genel bir yanlış anlamadır. Kahve çeşitlerinin içerdiği değişkenler ve kullanım oranları, kahvenin sağlığa olumlu veya olumsuz etkilerini belirleyebilir.

Türkiye’de en yaygın tüketilen Türk kahvesi, latte veya espresso gibi kahve türleri bazı uzmanlar tarafından bazı kişiler için ‘sakıncalı’ olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, sporculara sıkça önerilen ve sağlık açısından en faydalı kahve türü belirlendi.

Bu bulgu pek de sürpriz sayılmaz. Kahve kültürüyle ilgili birçok kişi, en sağlıklı kahve türünün filtre kahve olduğunu duymuştur.

ABD’deki Vermont Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, 100’ün üzerinde denek üzerinde düzenli kahve tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri incelendi.

Araştırma sonuçları, filtre kahvenin sağlık açısından en faydalı kahve türü olduğunu ortaya koydu.

SAĞLIĞA ZARARLI KAHVE TÜRÜ DE AÇIKLANDI

Filtre kahve, öğütülmüş kahvenin filtreye konup üzerine su dökülerek hazırlandığı bir içecek olup, bu hazırlık yöntemi sayesinde faydalı maddelerin kahve içinde kalmasını sağlıyor. Filtre kahvenin sağlık yararları oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Enerji sağlamakla kalmayıp, kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkileyen filtre kahve, zengin antioksidan içeriğiyle de dikkat çekiyor.

Filtre kahve hazırlığında kullanılan su, kahve tozunun içinden geçerken faydalı bileşenleri çözerken, zararlı maddeleri ise telve ile birlikte arındırıyor. Uzmanlar sadece en sağlıklı kahve türünü belirtmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlığa zarar verebilecek kahve çeşitleri hakkında da bilgi veriyor.

Akademik bir çalışma, Türkiye’deki tüketiciler için kötü haberler içeriyor. Araştırmalara göre, sağlığa en zararlı kahve türleri filtrelenmemiş kahveler olarak öne çıkıyor. Telvenin uzun süre sıvının içinde kaldığı bu kahve çeşitleri, Türk ve Fransız kahveleri gibi örneklerle temsil ediliyor. Filtre edilmemiş kahveler, filtre kahvelere kıyasla 30 kat daha fazla kolesterol içeriyor ve bu durum kalp üzerinde ekstra yük oluşturabiliyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir