24 Ekim 2024

Elinde tapusu olanlar dikkat! Cezası 3 bin 500 TL’ye çıktı

0

2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında, tapu alım-satım işlemleri, miras yoluyla edinilen taşınmazlar ve diğer mülklerin ilgili belediyelere bildirilmemesi durumunda uygulanacak ceza 95 TL’den 3.500 TL’ye yükseltildi. Yeni düzenlemeye göre, beyanın yapılmadığı her yıl ceza miktarı katlanarak artacak.

Bu durum, tapu sahiplerinin yüksek maliyetlerle karşılaşabileceği anlamına geliyor. Uzmanlar, henüz taşınmaz beyanını yapmamış vatandaşları, bağlı bulundukları belediyelere ve ilgili kurumlara başvurarak beyanlarını en kısa sürede tamamlamaları konusunda uyarıyor.

TAPU DEVİR ÜCRETİ VE HARÇLAR

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde ödenmesi gereken tapu devir ücreti, tapuda belirtilen satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanıyor. Bu ücret, alıcı ve satıcı arasında eşit olarak paylaştırılıyor.

Örneğin, tapuda 100 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için, alıcı 2 bin TL, satıcı ise 2 bin TL olmak üzere toplamda 4 bin TL tapu harcı ödemesi gerekecek.

2024 yılında ayrıca döner sermaye ücreti de tahsil ediliyor. Bu ücret, gayrimenkulün bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 1300 TL civarında. Tapu harcı hesaplanırken, satış bedelinin yüzde 2’si alıcıdan, yüzde 2’si ise satıcıdan alınarak toplamda yüzde 4’lük bir harç ödenmiş oluyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir